Ide u Sud u Bijeljini
55

U Sarajevu po potrazi uhapšen Nijaz Šahmanović osumnjičen za ratne zločine nad Srbima kod Zvornika

S. Š.
Okružnin sud Bijeljina raspisao je potragu za Šahmanovićem (Foto: Bijeljina.org)
Okružnin sud Bijeljina raspisao je potragu za Šahmanovićem (Foto: Bijeljina.org)
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u srijedu večer je, po prethodno raspisanoj potrazi, uhapšen Nijaz Šahmanović zbog sumnje da je počinio ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine.

Njega su uhapsili službenici Granične policije BiH po naredbi i prethodno raspisanoj potrazi Okružnog suda Bijeljina. Šahmanović je sinoć uhapšen na sarajevskom aerodromu, a zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema saznanjima Klix.ba, Šahmanović je jutros pod kontrolom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

Šahmanović je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, a njegovo ime nalazi se na spisku iz još više od tri hiljade imena koja su pod sumnjom za činjenje istih krivičnih djela i kojima prijeti eventualno lišavanje slobode. Autor dokumenta koji je objavljen 2002. godine je Dokumentacioni centar RS za istraživanje ratnih zločina.