Mjesec dana problema
84

U više škola u Sarajevu jutros dojavljeno da je postavljena bomba: Četvrta sedmica zaredom

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U nekoliko srednjih škola u Kantonu Sarajevu je jutros stigla dojava o postavljenoj bombi. Ovakve dojave pristižu četvrtu sedmicu zaredom, dok policija uporedo hapsi osumnjičene.
Škole u kojima je dojavljeno da je postavljena bomba su evakuisane kao i prethodnih dana, kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva pregledali prostorije i utvrdili da li je dojava lažna.

Nastava će se u tim školama nastaviti online, kako je rađeno i prethodnih mjesec dana. Roditelji su nezadovoljni ovakvim načinom rada škola usljed vanredne situacije, zbog toga što ga ne smatraju dovoljno kvalitetnim, a poseban problem imaju roditelji najmlađih školaraca.

MUP KS je do sada uhapsio najmanje 12 srednjoškolaca zbog sumnje da su dojavljivali bombe, a prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni se međusobno poznaju te se vjeruje da su krivi i za lažne dojave u drugim gradovima. Nekoliko njih je zadržano u pritvoru, a protiv svih uhapšenih je podnesena krivična prijava. Svi su maloljetni, osim jedne osobe.

Sumnja se da je uzrok masovnih lažnih dojava - dječija obijest i zabava. Međutim ovakva vrsta zabave, osim što je vrlo opasna, škodit će i samim dojavljivačima i ostalim učenicima s obzirom na to da će nadoknađivati nerealizovane školske časove.