Akcija Incitat
341

Uhapšen načelnik Trnova Ibro Berilo i još tri osobe osumnjičene za zloupotrebu položaja

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Sarajevu je danas, u okviru akcije "Incitat" uhapšen Ibro Berilo, a zajedno s njim slobode su lišeni i Adis Mulaosmanović, Edina Džigal te Nađa Milišić.
Aktivnosti se nastavljaju, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Među osumnjičenima koji za sada nije lišen slobode je Nermin Demirović, bivši direktor Sarajevo-šume.

Ibro Berilo, Nađa Milišić, Nermin Demirović (bivši direktor Sarajevo šuma), Adis Mulaosmanović (Lok-pil d.o.o.) i Edina Džigal se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Kako saznajemo osumnjičeni se terete da su prodavali odnosno kupovali državnu imovinu koja je pod privremenom zabranom raspolaganja na Bjelašnici.

Prema našim saznanjima, u privatnoj garaži Nađe Milišić, pomoćnice rukovodioca za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Trnovo, pronađeni su urbanistički planovi gradnje.

Načelnik Trnova Ibro Berilo je prije nekoliko dana hospitaliziran na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. On se i trenutno nalazi u bolnici (KCUS) i tu će biti ispitan, a inače je opet kandidat za načelnički mandat na predstojećim lokalnim izborima.

Inače ovo je prvi predmet koji tužilaštvo radi u cilju zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine. Kako je ranije saopćeno iz SIPA-e, u sklopu operativne akcije "Incitat" pripadnici SIPA-e su izvršili privremenu obustavu transakcija u iznosu od 610.000 KM.

Pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari su još uvijek u toku, do sada je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, mobilni telefoni i računari.

Postupajuću u predmetu policijski službenici SIPA su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeli Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te dopunu Izvještaju u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.