Određene mjere zabrane
4

Ukinut pritvor Adnanu Magliću, saradniku Admira Arnautovića

S. Š.
Maglić je prošle godine uhapšen zbog sumnje u činjenje više krivičnih djela
Maglić je prošle godine uhapšen zbog sumnje u činjenje više krivičnih djela
Adnanu Magliću, koji se dovodi u vezu sa Admirom Arnautovićem Šmrkom, ukinut je pritvor i određene su mu mjere zabrane.

Maglić je uhapšen u oktobru 2022. godine u okviru akcije SIPA-e na području Istočnog Sarajeva, na osnovu prethodno raspisane potjere MUP-a KS a u okviru predmeta "Admir Arnautović i drugi".

"Sud Bosne i Hercegovine je 11. aprila u predmetu "Admir Arnautović i dr" donio rješenje kojim se usvaja prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine na način da se osumnjičenom Adnanu Magliću ukida pritvor i određuju mjere zabrane", saopćeno je iz Suda BiH.

Mjere zabrane podrazumijevaju: zabrane napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor; mjera zabrane putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Maglić se, kako je to ranije saopćeno, pod istragom Tužilaštva BiH nalazio zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, povezanih sa više drugih teških krivičnih djela.

Sve aktivnosti provedene su kao nastavak operacija u predmetima s dešifrovanim aplikacijama Sky i Anom.

"U okviru istražnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao član organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga 'kokain', 'spid' i 'marihuana' na područja zemlja EU i Zapadnog Balkana", dodali su tada iz Tužilaštva BiH.

Maglić se, podsjećamo, u pritvoru nalazio od oktobra, a sada je - kako nam je potvrđeno iz Suda BiH, pušten na slobodu. Admir Arnautović se i dalje nalazi u pritvoru gdje će biti smješten do 20. juna nakon čega se Sud BiH razmotriti o daljem procesuiranju.