Sarajevo
42

Zatražen pritvor za maloljetnika, otkriveno da je 49 puta poslao lažnu dojavu o postavljenoj bombi

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora maloljetniku koji se sumnjiči za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.

Pritvor mu je predložen u skladu za Zakonom o zaštiti i postupanju za djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Šesnaestogodišnjak se sumnjči da je u u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese.

Podsjetimo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS su u toku noći pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva KS uhapsili još dva maloljetnika za koje postoji osnov sumnje da su jučer, ali i ranije, lažno dojavili postojanje eksplozivne naprave u srednjim školama i drugim objektima na području KS.

Ranije su Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom identifikovali dvije osobe koje su dojavljivale bombe u sarajevskim školama.