Značajna pomoć
42

Hrvatska će pomoći u izvozu ukrajinskog žita kroz svoje luke na rijekama i moru

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ukrajina i Hrvatska su tokom posjeta Gordana Grlić-Radmana, hrvatskog ministra vanjskih poslova Kijevu, dogovorile izvoz ukrajinskog žita, koji je postao izazovniji nakon istupanja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine, šefovi diplomatije Hrvatske i Ukrajine razgovarali su o vojnoj pomoći, izvozu žitarica i provedbi ukrajinske "formule mira".

"Dogovorili smo korištenje hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za transport ukrajinskog žita. Sada ćemo raditi na uspostavljanju najučinkovitijih ruta do tih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. Svaki doprinos otključavanju izvoza, svaka otvorena vrata, stvaran je i učinkovit doprinos globalnoj sigurnosti hrane. Hvala Hrvatskoj na konstruktivnoj pomoći", rekao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba.

Lider ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova također je zahvalio hrvatskoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću lično na podršci Ukrajini na putu u EU i NATO. Također je pozdravio nedavnu odluku Hrvatskog sabora da prizna Holodomor 1932.-1933. genocidom nad ukrajinskim narodom.

Prethodno se s Grčkom i Bugarskom razgovaralo i o pitanjima izvoza ukrajinskog žita kroz luke.

Rusija je 17. jula najavila suspenziju sporazuma o žitu i zaprijetila "rizicima" stranama koje su odlučile nastaviti inicijativu bez sudjelovanja Ruske Federacije. Osim toga, Moskva je započela velike napade na lučku infrastrukturu Odese i dunavskih luka.

Bijela kuća je prethodno izjavila da će se žito iz Ukrajine vjerovatno izvoziti kopnenim putem, dodajući da smo "to već radili, uključujući i prije dogovora o žitu".