Detaljno planirao
22

Zagreb: Uhapšen serijski pljačkaš bankomata, ukrao 500.000 eura za tri godine, objašnjeno kako je pljačkao

M. G.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zagrebačka policija uhapsila je 48-godišnjaka koji se sumnjiči za pljačku bankomata, pri čemu je ukrao 500.000 eura. Osumnjičeni je bio u bijegu od 2021. godine, a za njim je bila raspisana potraga na nivou Evropske unije.

Istraga, koja je trajala nekoliko mjeseci, provedena je u saradnji s Upravom kriminalističke policije i Jedinicom za specijalnu i interventnu policiju. Policija je otkrila četiri teške krađe provaljivanjem u bankomate. Utvrđeno je da je osumnjičeni postavljao skrivene kamere kako bi stekao informacije o vremenu punjenja bankomata i pristupnim šiframa za njihovo otvaranje.

Nakon što su bankomati bili napunjeni novcem, pljačkaš je dolazio električnim biciklom do bankomata, otključavao ih pomoću posebno izrađenog ključa i otuđivao pune kazete s novcem. Nakon pljačke, uredno bi zatvorio i zaključao bankomat, a zatim se udaljavao prema zagrebačkom naselju Trešnjevka, gdje se skrivao.

Policija je, tokom višemjesečne istrage, prikupila dokaze koji upućuju na to da je ista osoba počinila navedena kaznena djela. Uhapšen je na području Zagreba, a utvrđeno je da se nalazio u bijegu zbog izdržavanja kazne zatvora od šest godina zbog ranije počinjenih pljački.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je predan u zatvor u Zagrebu, a protiv njega će biti podnesena krivična prijava nadležnom Općinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.