Njemačka
47

U Frankfurtu održana tribina kako dijasporu transformirati iz socijalne i radne u poduzetničku

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Liberalna demokratija i slobodno tržište - šta je potrebno za uspješno poduzetništvo" naziv je tribine organizirane u Frankfurtu, a koja se fokusirala prvenstveno na ljude sa Zapadnog Balkana.

Tribinu je organizovala Fondacija Friedrich Naumann koja je jedna od najvećih u Njemačkoj.

Patrick Valc, šef Friedrich Naumann fondacije za Heesen i Rheinand Pfalz je bio uvodničar.

Kako nam kaže jedan od vođa projekta, a ujedno i opunomoćenik Njemačkih liberala za Zapadni Balkan, Nedim Makarević, cilj tribine je bio da se poduzetnici sa Zapadnog Balkana bolje prepoznaju i priznaju od njemačke države, a sa druge strane cilj Fondacije je bio da isti ti poduzetnici prepoznaju ideju poduzetničkog liberalizma i šta ona sve sa sobom nudi.

"Ljudi sa naših prostora su izuzetno sposobni I to dokazuju na razne načine. Prije svega ostvareni su kao poduzetnici u svojim uspješnim biznisima. Bilo da se radi o građevinskoj ili drugim branšama. Bitno je staviti sav taj potencijal pod jednu platformu liberalno kapitalističkog duha. To konkretno znači koji parametri su najbitniji za našeg poduzetnika u Njemačkoj, na šta treba obratiti pažnju, koja je uopšte poduzetnička filozofija iz prizme liberalnog kapitalizma u Njemačkoj, koje konkretno ideje i koje konkretne mogućnosti pruža takva jedna opcija koja nije samo političke nego i prvenstveno filozofsko-poduzetničke prirode", navodi Makarević.

Na tribini su govorili Damir Bećirović, profesor ekonomije iz Tuzle te Admir Čavalić, ekonomista i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

"Nažalost naši građani u Njemačku nisu ponijeli iz naše zemlje ideju tržišne ekonomije, oni su sve prednosti ovog sistema uvidjeli u Njemačkoj. Mnogi od njih su postali poduzetnici i danas su zainteresovani da se i u Njemačkoj ide u pravcu dalje liberalizacije", kazao je Bećirović.

Čavalić se zahvalio Makareviću na doprinosu organizaciji tribine.

"Bosanskohercegovačka, ali i druga dijaspora u Njemačkoj upravo treba ovakve i slične inicijative koje se fokusiraju na tržišne ideje i poduzetništvo a ne samo na socijalne aspekte inostrane države. Ključ je kako našu dijasporu transformisati iz socijalne i radne u poduzetničku. Iskoristili smo ovaj događaj da raspravljamo na tu temu, kao i da pričamo o ekonomskoj situaciji u Njemačkoj i na području Zapadnog Balkana" kazao je Čavalić.

Također panelista je bio i Viktor Wilpert Piel, počasni konzul Republike Hrvatske. Tribinu je moderirala Anja Muhle.