"Moja BiH moje naslijeđe"
287

Učenici Bosanske dopunske škole u Mannheimu obilježavaju Dan nezavisnosti

B. H.
Foto Bosanska dopunska škola Mannheim
Foto Bosanska dopunska škola Mannheim
Bosanska dopunska škola Mannheim već godinama izvodi i organizira dodatnu nastavu maternjeg jezika za djecu porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Nastava se izvodi u gradu Mannheimu, pod pokroviteljstvom nadležnog Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu.

U sklopu nastave koja se održava jednom sedmično, đaci uče pravilan izgovor i pravopis bosanskog jezika, te kroz razne dodatne aktivnosti poput pozorišnih predstava, zajedničkih priredbi, promocija knjiga, izleta i sl. produbljuju ne samo poznavanje maternjeg jezike, već stiču i učvršćuju poznavanje, geografije, historije, kulture i tradicije Bosne i Hercegovina, a u svrhu educiranja i jačanja veza sa državom svog porijekla.

Povodom predstojećeg 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Bosanska dopunska škola Mannheim u predstojeću subotu, 4. marta 2023., organizira prigodan program koji će izvesti đaci iz Mannheima, a koji će obuhvatiti izvođenje bosanskohercegovačkih pjesama, recitacija, predstava, te plesnih numera. Također, biti će upriličeno otvaranje izložbe dječijih radova na temu bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, a koji su nastali u okviru projekta na temu "Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe".

Osnovni cilj projekta „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ je podizanje svijesti mladih o značaju, stvaranju odgovornosti i očuvanju naslijeđa. Ovoj izložbi i priredbi prethode višesedmična predavanja i organizirane likovne radionice u kojima su učenici/e iz Mannheima marljivo učestvovali.

Navedeni projekat je u prethodnim godinama implementirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u bosanskohercegovačkim školama, a prvi put isti se realizirao izvan granica Bosne i Hercegovine, i to u Bosanskoj dopunskoj školi Mannheim.