Formirana prihvatilišta
45

Evakuisano stanovništvo s područja Konjica i Jablanice bit će smješteno u škole i sportske dvorane

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je u večernjim satima 8. oktobra zaprimljena naredba Federalne uprave civilne zaštite za hitnu evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva iz ugroženih područja Jablanice i Konjica, zasjedao je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i postupio po ovoj naredbi, proslijedivši je štabovima civilne zaštite Jablanice i Konjica.

Evakuacija stanovništva iz ugroženih područja Jablanice i Konjica pokrenuta je odmah.

"Izvlačenje se provodi uz pomoć pripadnika civilne zaštite i drugih hitnih službi, zajedno sa spasilačkim ekipama koje su na terenu. Stanovništvo iz ugroženih područja mora biti evakuisano najkasnije do 2 sata ujutro", navedeno je u saopćenju Vlade HNK.

Evakuisani će biti smješteni u već organizovana kolektivna prihvatilišta u školama i sportskim dvoranama, gdje će im biti osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Evakuacija je naložena zbog upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji prognozira jače padavine u Hercegovini tokom noći.

"Očekuje se do 60 litara kiše po kvadratnom metru, što može izazvati nove bujične potoke i klizišta na već ugroženim područjima", dodaje se u saopćenju.