Snažna i emotivna poruka
53

Kako bi izgledala budućnost kada bi svijet priznao genocid u Gazi: Erdogan objavio video

B.H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podijelio je emotivan video kojim je obilježio godišnjicu 7. oktobra. On prikazuje moguću budućnost u kojoj je genocid u Gazi priznat širom svijeta, gdje je memorijaliziran kroz muzeje i filmove.

Djeca postavljaju pitanje svojim djedovima: "Šta ste radili tokom genocida, djede?" – čime se pokreće teška moralna refleksija o odgovornosti i reakciji međunarodne zajednice.

Erdogan je podsjetio na razinu stradanja koja se dogodila u Gazi.

"Danas je 7. oktobar... Tačno prije 365 dana, 50 hiljada naše braće i sestara, većinom djece i žena, koji su tada bili živi, brutalno je ubijeno. Bolnice, mjesta bogoslužja za različite vjere, i škole u Gazi više ne postoje. Mnogi novinari, predstavnici organizacija civilnog društva i ambasadori mira više nisu među nama", podsjetio je Erdogan.

U njegovim riječima, nisu samo žene, djeca, bebe i nevini civili ti koji su umrli – umire i čovječnost, institucije koje bi trebale služiti čovječanstvu, te cijeli međunarodni sistem koji je propustio da spriječi ove zločine.

"Ono što se već godinu dana masakrira uživo na televiziji pred očima svijeta je zapravo cijelo čovječanstvo, sve nade čovječanstva za budućnost", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio svoju tugu i saosjećanje s narodom Gaze, Palestine i Libana, posebno sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

"Politika genocida, okupacije i invazije koju Izrael već dugo provodi mora sada doći kraju", poručio je Erdogan.

Naglasio je da se ne smije zaboraviti kako će Izrael, prije ili kasnije, "platiti cijenu za genocid koji provodi već godinu dana i koji još uvijek traje".

"Baš kao što je Hitler zaustavljen zajedničkim savezom čovječanstva, i Netanyahu i njegova mreža ubica bit će zaustavljeni na isti način. Svijet u kojem se ne polaže račun za genocid u Gazi nikada neće pronaći mir", poručio je Erdogan.

Na kraju, Erdogan je ponovio odlučnost Turske da se suprotstavi izraelskoj vladi, bez obzira na cijenu, te da poziva cijeli svijet da zauzme ovaj stav.