Putem javnog poziva
14

Kroz program samozapošljavanja podržano 18 novih biznisa u Novom Sarajevu

klix.ba
U posljednje tri godine, Općina Novo Sarajevo je putem Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja podržala više od 50 malih biznisa.

Nezaposleni građani su kroz Mjeru samozapošljavanja putem Javnog poziva dobili podršku za pokretanje svojih prvih biznisa i realizaciju poslovnih ideja.

Ove godine podržano je 18 aplikanata, a načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović danas je potpisao ugovore sa četiri korisnika koji su ispunili uslove i kriterije za učešće u Mjeri sufinansiranje samozapošljavanja.

"Potpisanim ugovorima Općina se obavezuje da će korisnicima sredstava uplatiti jednokratni novčani iznos od 400 konvertibilnih maraka u slučaju registracije obrta odnosno 1.000 KM u slučaju registracije d.o.o. na ime troškova registracije i početnog kapitala, te da će narednih 12 mjeseci refundirati iznose od po 700 KM mjesečno za uplaćenu platu i zakonom propisane poreze i doprinose", rekao je općinski načelnik dr. Tanović.

Ovo je odlična prilika da stimulišemo građane da biznise aktiviraju na teritoriji Novog Sarajeva uz nadu da će nakon pomoći Općine proširiti posao i zaposliti još ljudi.

"Jako je bitna ova pomoć Općine Novo Sarajevo i da imamo nekoga kome se možemo obratiti", rekla je mlada aplikantica Lejla Musić koja je u naselju Hrasno otvorila PUB.

Nenad Petrović koji se bavi zanatskim radovima dodao je kako je najvažnija podrška u prvih godinu dana nakon koje će se truditi da biznis opstane i eventualno se proširi.

Za ove namjene u Budžetu Općine Novo Sarajevo planirano je ukupno 184.000 KM.