Obilježavanje 11. jula
90

Lagumdžija: Primitivni napadi novokomponovanih sveznalica i konkretnih neznalica, podmuklo preskaču pravu metu

D. Be.
Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija poručio je da se nema namjeru valjati u blatu povodom sramotnog i organizovanog curenja informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a u vezi sa obilježavanjem godišnjice srebreničkog genocida koja se planira u New Yorku.
"Povodom sramotnog i organizovanog 'curenja' informacija iz MVP nemam namjeru valjati se u blatu u kojem očito uživaju kreatori takve 'politike'. Oni svakako znaju moje stavove i zato im ne pada na pamet da ih 'procure'. Ne treba velika pamet da se zna ko je iz Ministarstva u javnost 'procurio' interni dopis u kojem se besprizorno prijeti ključnoj profesionalnoj osobi koja je vodila ekspertni posao oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici", poručio je Lagumdžija.

Dalje navodi da umjesto čestitke takvom diplomati na izuzetno profesionalnoj i patriotskoj ulozi u projektu u kojem je jedna od ključnih osoba - "postaje meta primitivnih napada novokomponovanih sveznalica i konkretnih neznalica."

"Podmuklo je na ovakav način napadati moje saradnike bez ikakvih argumenata i 'preskakakati' pravu metu. Nažalost to se uklapa u mahalaski pristup obračunu sa implementacijom Rezolucije koji je u toku i o čemu javno nemam namjeru sada govoriti. U ovom trenutku mi je najvažnije da se sutra na ulazu u Generalnu Skupstinu UN prvi put na pravi način otvori vrhunska izložba o genocidu u Srebrenici. Mada će trajati naredne dvije sedmice već mi je pokazala da protivnici Rezolucije još nisu odustali od sprećavanje njene adekvatne implementacije."

Lagumdžija navodi da o obilježavanju prvog međunarodnog dana sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 11.7.2024. nema narednih dana namjeru polagati račune nikome putem medija.

"Ovakvo jeftino selektivno 'curenje' informacija iz MVP govori sve o primitivnim 'izvorima' koji su se možda i nesvjesno našli u istom stroju sa onima koji ne mogu prežaliti što je uprkos njima samima Rezolucija nezaustavljivo prešla u fazu implementacije", zaključio je.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je upozorilo Stalno predstavništvo naše zemlje pri Ujedinjenim nacijama zbog organizacije obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Za 11. juli je zakazano obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ipak, organizacija ovog događaja stvorila je probleme između ministarstva vanjskih poslova BiH i Stalnog predstavništva naše zemlje pri UN-u.

Prema komunikaciji između ove dvije institucije, u koju je Klix.ba imao uvid, iz MVP BiH su optužili predstavništvo naše zemlje za "sakrivanje informacija".