Strpljenje im pri kraju
105

Medvedev prijeti "upotrebom novih sredstava": Šta mislite kako ćemo reagovati na udare duboko u Rusiju

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija ne koristi nuklearno oružje kao odgovor na neprijateljske napade jer razumije opasnost i nepovratnost takvog sukoba. Za sada Moskva pokazuje strpljenje, ali bi ga mogla izgubiti, upozorio je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

"Šta zapadni lideri i njihov politički establišment, koji su se zanijeli ratom, misle o reakciji naše zemlje na vjerovatne raketne udare 'duboko u teritoriju'? Pa, evo šta misle: Rusi puno pričaju o odgovoru oružjem za masovno uništenje, ali ne poduzimaju ništa. To su samo 'verbalne intervencije'. Rusi neće preći liniju. Samo zastrašuju. Ne treba im nuklearni sukob, mogu izgubiti više, uključujući podršku Globalnog Juga. U svakom slučaju, kome treba apokalipsa? Pa, i tako dalje na isti način", napisao je Medvedev.

Političar je naglasio da zapravo nikome nije potreban nuklearni sukob – to je "veoma loša priča s veoma teškim ishodom".

"Zato odluka o upotrebi nuklearnog oružja (nestrateškog ili čak strateškog) do sada nije donesena", napomenuo je.

"Rusija pokazuje strpljenje. Uostalom, očigledno je da je nuklearni odgovor izuzetno teška odluka s nepovratnim posljedicama", kazao je, dodajući da "strpljenje dolazi do kraja".

Medvedev je skrenuo pažnju na to da postoje formalni preduvjeti za Rusiju da upotrijebi nuklearno oružje, što je jasno cijeloj svjetskoj zajednici i odgovara njenoj doktrini nuklearnog odvraćanja. Kao primjer naveo je napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast.

Prema Medvedevu, oni umjereni zapadni analitičari koji su rekli da "Rusi najvjerovatnije neće odgovoriti na taj način... iako postoji mogućnost", će biti u pravu. Također je napomenuo da "odgovor može biti upotrebom novih sredstava isporuke u nenuklearnom naoružanju".