"Žuri nam se"
89

Mjeseci prolaze, ali programa HDZ-a i Osmorke još nema: Čović najavio raspodjelu fotelja

D. Be.
Lideri Osmorke i HDZ-a u Konjicu (Foto: D. S./Klix.ba)
Lideri Osmorke i HDZ-a u Konjicu (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je najavio za iduću sedmicu zajednički sastanak svih onih koji bi, kako je kazao, trebali činiti novu Vladu FBiH i potpisivanje dokumenta oko raspodjele resora i svih federalnih institucija.

Dodao je kako bi do kraja juna trebali na dnevni red uvrstiti i reforme koje se nalaze ispred BiH i koje su uslov u evropskom procesu zemlje.

"Tu je i šest mjeseci roka da uspostavimo novu vlast, zato nam se i žuri, da završimo Izborni zakon i to sve bude gotovo u ovoj godini. Nije zastoj, ali da je moglo brže, moglo je. Puno je partnera, različiti su interesi, ali sam optimističan. Ako idući tjedan to potpišemo, da ćemo vrlo brzo biti u parlamentu s Vladom FBiH", naglasio je čelnik HDZ-a BiH.

Lider HDZ-a je kazao da sada čeka prvo zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koje će vjerovatno biti vanredno, na kojem će se imenovati novi saziv Vlade FBiH.

Ove Čovićeve, navikla je bh. javnost, optimistične najave ponovo postavljaju pitanje - gdje je program koji su najavile stranke Osmorke i HDZ-e krajem prošle godine kada je ozvaničena koalicija.

Novo rukovodstvo FBiH je imenovano, a Osmorka i HDZ su "promovisali" Nermina Nikšića (SDP) kao kandidata za budućeg federalnog premijera. No, bez programa, iako se već sada najavljuje raspodjela resora.

Podsjetit ćemo da je 12. novembra 2022. godine Elmedin Konaković (NiP) izjavio da je vlast dogovorena i da predstavnici Trojke i HDZ pišu program koalicije za nivo Federacije BiH.

Krajem novembra, tačnije 29., Nermin Nikšić i Dragan Čović su potpisali Sporazum "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u periodu od 2022. do 2026. godine" koji je podijeljen u tri osnovna dijela, a zatim je 13. januara ove godine lider NiP-a ponovo najavio da je Osmorka s HDZ-om ušla u završnu fazu razgovora o programu koji će biti gotov 16. januara.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je 21. novembra 2022. godine izjavio kako je najvažnije od svega da se formira programska koalicija i da se takvo djelovanje iz Kantona Sarajevo širi na ostatak države.

Prošlo je nekoliko mjeseci, ali osim bazičnih smjernica iz novembra, kompletan program do danas nikada nije predstavljen javnosti niti je saopćeno da je napisan. A podjela fotelja će biti okončana, kako najavljuje predsjednik HDZ-a, iduće sedmice.

Podsjetit ćemo da je i vlast na državnom nivou, uprkos najavama, formirana bez programa uz bazične "smjernice rada".