Loš izbor riječi
249

Na Alićevu izjavu o "vlasnicima i podstanarima u BiH" reagovao i OHR

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) reagovali su na izjave pedsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA) Džafera Alića u kojoj je rekao da smo "mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati".

Kako su rekli iz OHR-a, zamisao da se bilo ko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao “vlasnik” ili “podstanar” je veoma uvredljiva.

"Ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene historije, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove", navode iz OHR-a.

Tom suživotu, dodaju iz OHR-a, svjedočimo i danas, unatoč svim izazovima, ali i unatoč uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije trideset godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina.

"Danas te izjave samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima. Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice, te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana", dodaju iz OHR-a.