Nazvan Satan 2
89

Najnoviji ruski nuklearni projektili Sarmat prebačeni u borbeni način rada

F. H.
RS-28 Sarmat (Foto: Rusko ministarstvo odbrane/ TASS)
RS-28 Sarmat (Foto: Rusko ministarstvo odbrane/ TASS)
Rusija je prebacila svoj nuklearni raketni kompleks Sarmat u borbeni način, kazao je Jurij Borisov, šef Roskosmosa, državne svemirske agencije.

Ova objava dolazi usred brze eskalacije nuklearne retorike i prijetnji ruskih dužnosnika i TV osoba, koje su se intenzivirale posljednjih sedmica usred ukrajinskih napredovanja na bojnom polju.

Ranije ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će rakete uskoro biti raspoređene na borbenu dužnost.

"Novi kompleks ima najviše taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je savladati sva savremena sredstva proturaketne odbrane. Nema mu jednakog u svijetu i neće ga još dugo imati.Ovo doista jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano osigurati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati hranu za razmišljanje onima koji, u žaru bjesomučne agresivne retorike, pokušavaju ugroziti našu zemlju", rekao je tada Putin.

U februaru su medijski izvještaji koji se pozivaju na neimenovane američke dužnosnike tvrdila da je pokušaj Moskve da izvede probno lansiranje ICBM-a, koji se poklopio s posjetom američkog predsjednika Joea Bidena Ukrajini, završio neuspjehom.

Izvori su primijetili da su ruska upozorenja o skorom lansiranju stigla kanalima povezanima sa sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja (START), a jedan dužnosnik to je nazvao rutinskim.

RS-28 Sarmat ICBM, koji je NATO nazvao kodnim imenom Satan 2, razvio je JSC Makeyev Design Bureau i zamijenio je R-36 Voevoda, kodnog naziva Satan.

Projektil je dugačak 35 metara, težak 220 tona i navodno može nositi do 15 lakih nuklearnih bojevih glava kao dio MIRV-a (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles), prema Centru za strateške i međunarodne studije.

Satan 2 ima procijenjeni domet između 10.000 do 18.000 kilometara.