Jasne opstrukcije
193

Ponovo veliko "ništa" na sjednici Vijeća ministara BiH u režiji SNSD-a

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz SNSD-a glasali su protiv usvojenih tačaka dnevnog reda, dok su Selmo Cikotić (SDA), Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša (HDZ) bili "za". Time su pale odluke u drugom krugu glasanja.
Kako saznajemo, s dnevnog reda su povučene odluke čiji predlagači nisu bili na sjednici iz sektora vanjskih poslova i odbrane. Opravdano sjednici nisu prisustvovali Bisera Turković, Sifet Podžić i Ankica Gudeljević.

Stav ministara iz SNSD-a je isti kao i na prethodnoj sjednici, a to znači da predsjedavajući Zoran Tegeltija zakazuje sjednicu, ministri dolaze, ali glasaju protiv.

Time su nastavili blokadu institucija uz obrazloženje da oni "ne blokiraju rad Vijeća ministara BiH".

Rad Vijeća ministara BiH opstruiraju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović (SNSD), ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (DNS) i predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD).

Ono što je promjena u odnosu na prethodna tri mjeseca jeste da su iz nekog razloga počeli dolaziti na sjednici. Šta se dogodilo, nije poznato, ali i dalje postoji nada da će uskoro početi raditi u punom kapacitetu, za što su debelo plaćeni.

Na deblokadu državnih institucija pozvali su više puta visoki predstavnik Christian Schmidt, kao i zvaničnici EU i SAD-a.

Za one koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, a što podrazumijeva i blokade funkcionisanja države, spremne su sankcije - za pojedince i njima bliske kompanije.