Veliki pad teperatura
69

Pripremite kišobrane, ali i topliju odjeću: Od danas drastično zahlađenje, poznato do kada će trajati

M. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Bosni i Hercegovini danas se očekuje naglo zahlađenje uz jače padavine i jak do olujni vjetar, s maksimalnim dnevnim temperaturama do 20 stepeni Celzijusa.

Prema informacijama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), hladnija i vlagom bogata zračna masa koja dolazi u narednih petnaest dana donijet će nestabilno vrijeme. Očekuju se česte padavine, posebno u Hercegovini, te zapadnim, jugozapadnim i centralnim dijelovima Bosne, uz osjetan pad temperature.

Period najizraženijeg zahlađenja predviđa se od 13. do 19. septembra, kada će minimalne temperature u Bosni biti od 5 do 10, a u Hercegovini od 9 do 14 stepeni Celzijusa. Maksimalne temperature u Bosni kretat će se od 13 do 19, dok će u Hercegovini biti od 16 do 21 stepen.

Za subotu je najavljeno pretežno oblačno vrijeme, s prolaznim razvedravanjem u Hercegovini tokom dana. U jutarnjim satima kiša će zahvatiti veći dio zemlje, a na planinama se očekuje snijeg. U Bosni će tokom dana povremeno padati slaba kiša, dok će vjetar biti slab do umjeren, pretežno zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnje temperature će se kretati od 5 do 11, a na jugu do 14 stepeni, dok će dnevne temperature u Bosni biti između 8 i 14, a u Hercegovini od 16 do 22 stepena.

Nedjelja će donijeti pretežno oblačno vrijeme s kišom u Bosni, dok će u Hercegovini pasti slaba kiša u ranim jutarnjim satima. Očekuju se povremeno jaki udari zapadnog i sjeverozapadnog vjetra. Jutarnje temperature će biti između 5 i 11, a na jugu do 14 stepeni, dok će dnevne temperature doseći od 10 do 16, a na jugu do 19 stepeni.

Početak naredne sedmice donosi sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost na jugu Hercegovine, dok će ostatak zemlje biti pod pretežno oblačnim nebom, s povremenom slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Jutarnje temperature će se kretati od 4 do 10 stepeni, a na jugu do 14, dok će dnevne temperature u Bosni biti između 10 i 16, a u Hercegovini do 22 stepena.

Porast temperature zraka očekuje se krajem septembra, od 20. do 27., kada će jutarnje temperature u Bosni iznositi između 11 i 16, a u Hercegovini od 14 do 19 stepeni, dok će dnevne temperature u cijeloj zemlji biti između 19 i 24 stepena.