kritikovao Zapad
187

Aleksandar Vučić se vanredno obratio javnosti i predstavio pet ključnih zahtjeva prema Prištini

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je danas, tokom vanrednog obraćanja, zahtjeve i poteze te zemlje u vezi sa situacijom na Kosovu koji su podijeljeni u pet oblasti.

Naveo je i kako će biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svjetskih lidera o ovome.

Vučić je rekao da ne postoji "dobro rješenje kosovskog problema za Srbe" i da ga nikada neće biti te da su "Srbi bili najstradalniji narod na Kosovu".

Neki od ključnih zahtjeva ove zemlje, kako ih je nazvao, su "raspisivanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, primjena Briselskog sporazuma, povratak srpskih sudaca i tužitelja na pravosudne funkcije, povlačenje kosovskih specijalnih snaga s kontrolnih tačaka na sjeveru te hitno formiranje Zajednice srpskih općina".

Poručio je kako je ovo potrebno ispuniti za bilo kakav ozbiljan napredak u pregovorima.

Kao i ranije, kritikovao je zapadne zemlje za koje je rekao da ih "ne interesuje sudbina naše djece" te kako "lažu kada kažu da im je stalo".

Kada je riječ o iznesenim zahtjevima, koji su predočeni novinarima u obliku dokumenata, bit će predstavljeni u nadolazećim međunarodnim aktivnostima, uključujući rasprave u Ujedinjenim narodima i Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).