Ulaže velike nade
0

Ambasador SAD-a u Srbiji: Vidjet ćemo novi proces proširenja EU u bliskoj budućnosti

I. M.
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL
Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill ocijenio je danas u Briselu da će se u bliskoj budućnosti vidjeti novi proces proširenja EU.

Hill je u izjavi za Tanjug govorio o dijalogu Beograda i Prištine koji igra važnu ulogu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji te je kazao da je Washington na raspolaganju Briselu, ukoliko želi njegovu pomoć u procesu tog dijaloga, ali da tim pitanjem u suštini treba da se bavi EU.

Ambasador, koji je u Briselu učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan, u organizaciji "Prijatelja Evrope", ocijenio je da je prilično jasno da je EU "veoma ozbiljna u vezi sa novom fazom proširenja" i da je ta politika poznata već nekoliko mjeseci.

Podsjećamo, početkom novembra Evropska komisija je objavila izvještaje o napretku zemalja na evropskom putu, a u izvještaju za Bosnu i Hercegovinu je bilo navedeno da EK preporučuje otvaranje pregovora sa zemljom.

"U BiH prepoznajemo da ima cijeli niz koraka koji su poduzeli kao što je brzo formiranje Vijeća ministara, njihova predanost cilju koji je pristupanje EU i to je dovelo do napretka u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma, ali primjećujemo sa zabrinutošću da je RS donijela niz protivustavnih zakona", kazala je Ursula von der Leyen.