Blag komentar?
66

Ambasador SAD u Srbiji o svesrpskom saboru: Veliki događaj sa folklorom i ostalim stvarima

A. L.
Foto: Ambasada SAD u Srbiji
Foto: Ambasada SAD u Srbiji
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill komentarisao je nedavni svesrpski sabor kazavši kako je to "veliki događaj, jedna posebna manifestacija sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale".

"Ali, mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejtonski sporazum osnova teritorijalnog integriteta BiH, teritorijalnog integriteta entiteta unutar BiH i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane", istakao je Hill.

Smatra da se od Srbije neće tražiti de prizna Kosovo kako bi ušla u Evropsku uniju, već samo "normalizacija" odnosa Beograda i Prištine.

Hill je rekao da Evropljani traže upravo ono što i kažu, aludirajući na to da su iz Brisela i ranije govorili da samo žele normalizaciju odnosa.

"Oni žele mir i sigurnost u regionu, a svakako između Kosova i Srbije", rekao je Hill u intervjuu za NIN.

Ocijenio je da Srbija i SAD imaju vrlo dobar dijalog, ali je i dodao da se Washington i Beograd ne slažu u svemu.

"Ne slažemo se o Kosovu, ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. Mislim i da se veoma dobro slažemo oko toga da ruska agresija na Ukrajinu mora da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo", rekao je Hill.

Na pitanje da li bi EU prijemom cijelog regiona smanjila tenzije na Zapadnom Balkanu, ali i ruski i kineski uticaj i da li je to moguće bez SAD, Hill je odgovorio da EU sama donosi odluke, a da kada zemlja želi da postane članica, SAD je podržavaju, što rade i sa Srbijom.

Također, Hill je rekao da je razočaran što ponovo vidi Aleksandra Vulina i Nenada Popovića u Vladi Srbije.