Slučaj Rio Tinto
83

Amerikanci o protestima u Srbiji: "Laž je da ih podržavamo, Rusija ih instrumentalizira za svoje ciljeve"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok masovni protesti u Beogradu protiv razvoja rudnika litija potresaju vodstvo Srbije, dužnosnici žele okriviti Zapad. Washington je sa svoje strane rekao da su protesti samo primjer demokratije na djelu, odbacujući optužbe da nekako ima udjela u događajima.

"Mirni protest i pravo građana da slobodno protestuju i govore važan je dio demokracije", saopćio je State Department u odgovoru na zahtjev Radio Liberty (FE/RL) za komentar optužbi u Beogradu i Moskvi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije ove sedmice optužio je demonstrante koji su se protivili projektu iskopavanja litija vrijednom više milijardi dolara da su dio "hibridnog" rata protiv njegove vlade koji podupire Zapad, bez davanja ikakvih dokaza.

Moskva je optužila Zapad da stoji iza demonstracija, dok je potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vulin zahvalio ruskim sigurnosnim agencijama što su upozorile njegovu vladu o navodnim "pripremama za masovne nemire i pokušaj državnog udara".

U odgovoru RFE/RL State Department je saopćio da je svaka tvrdnja da Sjedinjene Američke Države podržavaju protuvladine proteste u Srbiji "lažna".

"Nismo iznenađeni što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizirala proteste kako bi ostvarila svoj vlastiti program u Srbiji, kao što to čini širi svijeta", stoji u odgovoru State Departmenta za RFE/RL.

Demonstranti zahtijevaju zaustavljanje litijskog projekta englesko-australskog metalskog i rudarskog diva Rio Tinta u Jadru u zapadnoj Srbiji vrijednog 2,4 milijarde dolara zbog straha da bi mogao zagaditi obližnje zemljište i vodu.

Srbijanska vlada je 2022. godine odbacila projekt nakon masovnih javnih protesta zbog zabrinutosti zbog njegovog utjecaja na okoliš.

Jadar ima kapacitet za opskrbu 90 posto trenutnih potreba Evrope za litijem i čini Rio Tinto jednim od vodećih svjetskih proizvođača litija. Srbija nastoji lokalno prerađivati ​​litij i koristiti ga za proizvodnju baterija za električna vozila (EV).

Takvi veliki rudarski projekti često izazivaju proteste lokalnog stanovništva koje se boji da će ekološka devastacija nadmašiti svaku potencijalnu ekonomsku dobit. U Sjedinjenim Američkim Državama, građani su tražili zaustavljanje projekata litija u Nevadi i Sjevernoj Karolini.

Srbija nije ništa drugačija. Građani strahuju da će rudnik Jadar zagaditi vodene i zemljišne resurse u zemlji koja već pati od značajnog degradiranja okoliša, nasljeđa industrijalizma komunističke vladavine.

Litij se obično vadi kroz proces koji se naziva rudarenje salamure, koji uključuje ekstrakciju litija iz podzemnih rezervi slane vode, otvarajući mogućnost kontaminacije vode.

Srbijanski projekt litija mogao bi igrati ključnu ulogu u zapadnim lancima opskrbe električnim vozilima dok Washington i Brisel nastoje smanjiti ovisnost o Kini.

Sjedinjene Američke Države i Europa uveli su politike za značajno povećanje broja električnih vozila na cestama u nadolazećim godinama dok nastoje postići ciljeve emisije.

Kao rezultat toga, očekuje se porast globalne potražnje za litijem. Kina je trenutno treći najveći proizvođač litija nakon Australije i Čilea, ali najveći rafiner litija i proizvođač baterija za električna vozila, što joj daje značajan utjecaj na tržišta.

Projekt bi također bio blagodat zapadnim investitorima u Rio Tintu.