Politička komunikacija
38

"Balkanski špijun" kao sredstvo "obračuna": Zoran Milanović uporedio protukandidata s Ilijom Čvorovićem

B. R.
(Screenshot: Facebook Zoran Milanović)
(Screenshot: Facebook Zoran Milanović)
Da je politička komunikacija odavno izašla iz konvencionalnih okvira pokazuje i videozapis, koji je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović objavio na Facebooku.

Riječ je o videozapisu posvećenom njegovom protukandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima Draganu Primorcu, koji je dobio podršku vladajućeg HDZ-a. Videozapis je zapravo Milanovićev odgovor na tvrdnje Primorca da Milanovića finansira Rusija, a objavljen je uz poruku: "HDZ-ov 'nadstranački kandidat' Dragan Primorac - Ilija Čvorović novog doba".

Primorac se u satiričnom snimku upoređuje sa spomenutim Ilijom Čvorovićem, glavnim likom u jednom od najgledanijih jugoslavenskih filmova "Balkanski špijun" iz 1984. godine, čiji je tvorac književnik, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević. Glavnu ulogu u ovom filmu je imao legendarni Danilo Bata Stojković, a film je satirični prikaz tadašnjeg duha i vremena.

Između ostalog, u Milanovićevom videozapisu su izdvojene jedne od najpoznatijih scena iz spomenutog filma.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj bit će održan u decembru ove godine, a drugi krug, ako ga bude, bit će u januaru sljedeće godine.