Nije zadovoljan
0

Beograd: Dačić najavio krivične prijave, kaže da je nakon protesta narušen javni red i mir

SRNA/A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je nakon završetka protesta na Terazijama u Beogradu došlo do teškog narušavanja javnog reda i mira i kršenja zakona i da će protiv svih počinilaca biti podnesene krivične i prekršajne prijave.
Dačić je rekao da je skup na Terazijama protekao mirno i da policija procjenjuje da je bilo između 24.000 i 27.000 ljud te su, kako je dodao, nakon skupa organizatori postupili suprotno svemu onome što su napisali u prijavi javnog skupa, narušavajući javni red i mir i blokirajući međunarodni saobraćaj, čime ugrožavaju bezbjednost građana.

Između ostalog, kako je naveo, po receptu obojenih revolucija, blokirajući i željezničku stanicu Prokop, najlepšu u ovom dijelu svijeta i ponos svih građana Srbije koju je ova vlast napravila.

"Organizatori i kolovođe, od policije su upozoreni i pre i u toku samog protesta da to što rade nije u skladu sa zakonom. Protiv svih počinilaca krivičnih djela i prekršaja biće podnijete krivične i prekršajne prijave", rekao je Dačić.

Protest protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar" održan je večeras na Terazijama u Beogradu u organizaciji ekoloških udruženja.

Poslije okupljanja i obraćanja govornika, građani su krenuli u protestnu šetnju do mosta Gazela, gdje su se podijelili u dvije kolone od kojih je jedna krenula ka željezničkoj stanici Novi Beograd, a druga prema Željezničkoj stanici "Prokop", gdje su blokirali prugu.

Bitno je naglasiti da mediji u Srbiji navode da je protestu prisustvovalo približno 40.000 ljudi, a pozivali su se na podatke "Arhiva javnih skupova", organizacije koja je je izvještavala nekoliko puta u toku večeri o broju okupljenih.