Nesvakidašnji sastanak
0

Bivši britanski premijer Tony Blair upoznao pet Toniblera s Kosova

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bivši britanski premijer Tony Blair posjetio je jučer Kosovo u čast 25. godišnjice oslobođenja. Sastao se sa svim zvaničnicima ove države, ali i posebnom grupom mladića.

Tokom susreta s predsjednicom zemlje Vjosom Osmani susreo se i s mladićima koji nose njegovo ime.

Bivši premijer je kazao kako je njegov povratak na Kosovo trenutak dubokih emocija i da Kosovo zaslužuje da bude u porodici evropskih naroda.

"Želim da odam priznanje narodu Kosova za njihovu hrabrost i odlučnost u to vrijeme prije 25 godina. Tada sam bio uvjeren da je to ispravna stvar (NATO intervencija) i nastavljam da imam to uvjerenje, a sada sam uvjeren da treba da podržimo narod Kosova kako bi budućnost Kosova bila u skladu sa zaslugama njegovog naroda", kazao je Blair na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani.

Dodao je kako izražava zahvalnost i solidarnost sa narodom Kosova koju je osjećao i 1999. ali i danas.

Predsjednica Vjosa Osmani je zahvalila bivšem premijeru Velike Britanije Tonyju Blairu za njegovu ulogu u oslobađanju Kosova.

Ona je kazala da je Velika Britanija, predvođena Blairom, zajedno sa savezničkim snagama NATO-a spasila narod Kosova "od istrebljenja koje je namjeravao genocidni režim (Slobodana) Miloševića".

"Demokratski svijet će za neko vrijeme pamtiti zvonjavu rečenica, citiram 'ovo je jednostavno prava stvar', riječi koje je gospodin Blair izgovorio prije 25 godina kada je pozvao demokratski svijet da mu se pridruži, da zaustavi gnusne zločine Miloševićevog režima na Kosovu. 25 godina kasnije i svakog dana od tog dana, kažemo vam hvala što ste uprkos izazovima usmjerili kompas historije ka vrijednostima koje ", rekla je Osmani.

Blair se susreo i sa premijerom Albinom Kurtijem, kao i gradonačelnikom Prištine koji mu je uručio ključeve grada.