Govorili o detaljima
67

Crnogorci se oglasili povodom regionalnog kolapsa električne energije: Ovo nije zabilježeno u 30 godina

V. K.
Direktor Nacionalnog dispečerskog centra elektroprenosnog sistema Crne Gore Ranko Redžić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o kolapsu sistema električne energije zbog kojeg je struje nestalo u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i Albaniji.
Na konferenciji za medije, Redžić je rekao kako ovakav poremećaj nije zabilježen za 30 godina.

“Poremećaj je bio regionalnih razmjera. Radim evo 30 godina, to je nešto što se prvi put desilo. Poremećaj je zahvatio već dio Crne Gore, osim sjevera, Albanije, BiH, i značajan dio Hrvatske. Još nemamo informaciju šta je izazvalo ovaj događaj. Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi, u sistemima u okruženju i našem. Mi smo te elemente vratili pod napon", kazao je Redžić, dodajući da se uzrok nestanka još ispituje.

Osvrnuo se i na informacije da je do nestanka došlo uslijed velikog požara na dalekovod od 400 kw na nepristupačnom terenu na granici između Crne Gore i BiH.

"To se još ispituje. Vrlo je lako moguće da se to desilo", rekao je.

Također, naveo je kako su svi dalekovodi prema Bosni i Hercegovini uključeni prije pola sata.

Na kraju, Redžić je rekao kako Crna Gora još nema podatak o tome da je uzrok kvara krenuo iz ove zemlje.

"Onog trenutka kada se formira komisija, njihove istrage su vrlo detaljne i precizne, građani će onda moći da vide šta se desilo i kako je sve teklo. Nema osnova da se razmišlja u pravcu da je uzrok svega ljudski faktor", zaključio je Redžić.