Američki zvaničnik
68

Derek Chollet danas počinje trodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, BiH zaobilazi

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Viši savjetnik State Departmenta Derek Chollet danas počinje trodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu. Međutim, Bosna i Hercegovina nije na popisu zemalja.

Prvo će posjetiti Skoplje, gdje će, kako je najavljeno iz State Departmenta, razgovarati s predstavnicima Vlade Sjeverne Makedonije o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Nakon toga će otputovati u Prištinu, gdje će s predstavnicima institucija Kosova i civilnog društva razgovarati o naporima SAD-a da pomognu unaprijeđenju euroatlantskih integracija kroz dijalog, uz podršku Evropske unije za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, fokusiranih na međusobno priznavanje.

Chollet će 12. januara boraviti u Beogradu, gdje će s rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju State Departmenta se navodi da će također razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njenom kontinuiranom angažiranju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa s Kosovom.

Prošli mjesec je najavljeno da je Chollet u okviru ove posjete trebao doći i u BiH, ali je očito došlo do promjene. Zašto je naša zemlja ovaj put zaobiđena nije saopćeno.