Predsjednik na "udaru"
20

Desničari u Srbiji podnijeli krivičnu prijavu protiv Vučića zbog plana za Kosovo

T. K.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučić podnesena je krivična prijava koju su dostavile četiri desno orijentisane parlamentarne stranke u Srbiji zbog, kako navode, činjenja krvičnog djela "prizananja okupacije i prihvatanja evropskog plana za Kosovo".

Dvadeset osam opozicionih zastupnika iz redova Dveri, Novog DSS-a, Zavetnika i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije predalo je prijavu tužilaštvu u Beogradu. U njoj navode da je Vučić, prihvatanjem evropskog plana za Kosovo, počinio krivično djelo "priznanje okupacije".

"Mi smo riješili da provjerimo pravosudne institucije Srbije, da provjerimo postoji li samostalno tužilaštvo i da li će postupati po ovoj krivičnoj prijavi, jer ni najviši državni funkcioneri ne mogu biti zaštićeni od krivičnog gonjenja za učinjena krivična djela", kazao je Lider pokreta Dveri Boško Obradović,.

Dodao je da će se sljedeće sedmice na isti ovaj način obratiti i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instituciji.

Zastupnik iz stranke Zavetnici Zoran Zečević rekao da je ovo borba za prava svakog građanina, radnika i seljaka i svih ljudi koji žive i namjeravaju da se vrate u Srbiju, dok je predsjednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Vojislav Mihailović poručio da će državotvorna opozicija nastaviti da brani Ustav i teritorijalnu cjelovitost Srbije, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, desno orijentirane parlamentare stranke opozicije i njihove pristalice protestovale su ispred zgrade Vlade Srbije zbog protivljenja Sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Pokret Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije saopštili su tada da će okupljanja i blokade sjedišta gradskih uprava biti organizovane i u gradovima širom Srbije.

Oni su tada tražili ostavku predsjednika Srbije i Vlade, te raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima. Učesnici skupa su nosili transparente "Srbija pamti", "Vučiću ostavka", "Ne kapitulaciji" i "Nikad NATO".