"Bez presedana"
89

Diplomatski skandal u Skoplju, Kosovo tvrdi da se to nije desilo ni u zemljama koje ih ne priznaju

I. Sa.
EPA/ TAV aerodrom
EPA/ TAV aerodrom
Na aerodromu u Skoplju sinoć se desio diplomatski skandal između Sjeverne Makedonije i Kosova, a različiti su izvještaji obje strane o tome što se dešavalo.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je prilikom povratka iz Pariza sletjela na aerodrom u Skoplju odakle je trebala dalje nastaviti za Kosovo. Zamoljena je da otvori kofere, navodno, u skladu sa procedurama aerodroma.

Kako piše makedonski medij 24 Info, svemu su svjedočili putnici i zaposleni na aerodromu. Prema njihovim navodima, ona je to odbila te se "drsko i neprimjereno" obratila obezbjeđenju aerodroma.

Makedonski portal tvrdi i da je tada pozvala predsjednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da prođe bez pregleda njenog prtljaga. Gaši je poslao na aerodrom pripadnike svog obezbjeđenja na čelu sa šefom Sabedinom Sinanijem.

Sinani i još nekoliko pripadnika Gašijevog obezbjeđenja pred desetak putnika su, navodno, "drsko i uvredljivo" se obratili obezbjeđenju aerodroma i tražili da puste kosovsku predsjednicu da prođe kontrolu, prenosi Kosovo online.

Zaposleni su to odbili, a onda je Sinani izvadio pištolj i uperio u čelo policijskom službeniku na aerodromu, piše 24 info. Ubrzo nakon toga, nekoliko naoružanih policijskih jedinica stiglo je pred VIP ulaz na aerodrom i uperilo oružje u Sinanija. Poslije kraće drame, incident je okončan.

Stručnjaci kažu da bi Sinani i ostali pripadnici Gašijevog obezbjeđenja trebalo odmah da završe u pritvoru zbog ugrožavanja međunarodnog saobraćaja u Sjevernoj Makedoniji, a trebalo bi, dodaju, da odgovara i sam Gaši zbog zloupotrebe službenog položaja te ugrožavanja međunarodnog saobraćaja na ovom aerodromu.

"Provokacija sa makedonske strane"

Nešto drugačija je verzija kosovskog portala Koha.net koji pišu da je obezbjeđenje pokušalo uzeti lični telefon od Osmani, pa čak i da je gurnu. Ovo je za Kohu rekao savjetnik predsjednika za medije Bekim Kupina. On je rekao da je "bilo pokušaja da se kosovska delegacija isprovocira sa makedonske strane", dok je "kosovska policija bila prinuđena da reaguje na ovaj incident kako bi omogućila prolaz".

"Suprotno međunarodnoj praksi i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, obezbjeđenje Aerodroma Skoplje je pokušalo da uzme lični telefon predsjednice. Ona nije dozvolila tako nešto jer bi to predstavljalo ozbiljno kršenje zakona. I pored objašnjenja pravila, o kojima je njen tim obavijestio zvaničnika aerodroma da je pokušao da fizički gurne predsjednicu, a u tom slučaju je kosovska policija bila prinuđena da reaguje da omogući prolaz, jer su šefovi država zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima”, navodi se u saopštenju Kupine.

Dalje tvrde da je makedonska strana uzela ličnu torbu predsjednice iako je to bilo protivno pravilima, što je njen tim dozvolio. Navode i kako su to uradili da bi Osmani mogla ući na aerodrom, tačnije u VIP salon koji je bio rezervisan.

"Međutim, nije dozvoljeno predati lični telefon na bilo koji način. Potez Aerodroma Skoplje je bez presedana i nikada se nije desio ni u jednom putovanju predsjednika bilo gdje u svijetu, uključujući i zemlje koje nisu priznale našu državu", navodi se u saopćenju.

Osmani je obavijestila predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije Afrima Gashija "kome se zahvaljuje na pruženoj pomoći".

"Vrijedi napomenuti da, nakon što je predsjednica ušla u avion, aerodrom nije dozvolio komercijalnom avionu da poleti više od sat vremena, pod izgovorom da slovenačka država ne dozvoljava polazak jer aerodrom ne bi bio spreman. Kabinet predsjednika je kontaktirao slovenačku stranu koja nas je obavijestila da to apsolutno nije istina i da će avion moći sletjeti u predviđeno vrijeme", zaključuje se u saopćenju njenog savjetnika.

TAV: Imamo zakonsku obavezu kontrole svih putnika

Kompanija TAV, koja upravlja aerodromom u Skoplju, u svom reagovanju nakon incidenta sa Osmani je rekla da bezbjednost putnika nije ugrožena i da su njihovi postupci u skladu sa važećim zakonima. U odgovoru se navodi da prema važećem zakonodavstvu imaju obavezu da izvrše kontrole za sve putnike.

"TAV Macedonia obavještava da, u skladu sa Zakonom o vazduhoplovstvu i međunarodnom zakonskom regulativom koja se odnosi na sigurnost civilnog vazduhoplovstva operater aerodroma ima zakonsku obavezu da izvrši sigurnosnu kontrolu svih putnika, prtljaga i robe", navodi se u reakciji.

Dalje kažu da su provjerama podvrgnuti i putnici koji putuju kroz VIP dio.