"Srbska čast"
164

Dragan Mektić: Paravojna formacija iz RS-a bliska Dodiku bila je na neredima u Beogradu

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Organizacija "Srbska čast" iz Republike Srpske učestvovala je u neredima u Beogradu prošle nedjelje, kazao je medijima u Srbiji bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Mektić navodi da je riječ o ključnim ljudima iz vrha te organizacije koju opisuje kao paravojnu formaciju, grupu ultradesničarske orijentacije osoba s kriminalnom prošlošću, piše beogradski listi Danas. Na pitanje da li je "Srbska čast" povezana s vlašću u RS-u, Mektić je odgovorio potvrdno.

"Oni su vrlo bliski Stranci nezavisnih socijaldemokrata, odnosno Miloradu Dodiku", kazao je.

Govoreći o ulozi Banje Luke u protestima u Srbiji, Mektić kaže da se "Srbska čast" iz RS-a povezala s istoimenom organizacijom u Srbiji.

"Ovi iz Srbije su dolazili ovdje čak i kad su bili izbori u RS-u", kaže Mektić.

Upitan da li misli da "Srbska čast" iz RS-a ima veze s vlašću u Srbiji, Mektić je rekao da nema takva saznanja, ali da je moguće da imaju nešto preko "Srbske časti" u Srbiji.

Mediji u Srbiji prethodnih godina izvještavali su da je vođa "Srbske časti" u Srbiji Bojan Stojković iz Niša, koji je navodno učestvovao u formiranju "paravojske" u RS-u. Poznat je slučaj iz 2019. kada je "Srbska čast" u Nišu otela konja jednom sedamnaestogodišnjaku, tvrdeći da ga je on maltretirao.