Drastičan porast izvoza
0

Economist: BiH i Srbija pronašle način da izvoze oružje na ukrajinsko ratište uprkos zabrani

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proizvodnja oružja na Zapadnom Balkanu cvjeta, glasi dio analize lista Economist u kojoj pišu i o Ukrajini koja je pravo tržište za industriju ovih zemalja.

Teroristi i kriminalci su uživali u brojnom oružju nakon raspada Jugoslavije 1990-ih. Sada je red na zapadne vlade, piše ovaj list.

Srbijanski izvoz oružja se učetvorostručio od 2020. godine - oko 800 miliona eura njihove municije otišlo je u Ukrajinu od invazije. Izvoz BiH u prva četiri mjeseca 2024. godine gotovo se udvostručio u odnosu na isti period prošle godine.

Njihove fabrike municije rade danonoćno, rekao je Jasmin Mujanović iz Instituta za strategiju i politiku New Lines, istraživačkog centra.

Tokom Hladnog rata, Jugoslavija je imala veliku vojsku koju je podržavao veliki vojno-industrijski kompleks. Ostaci odbrambene industrije sada su koncentrisani u BiH i Srbiji, na koje otpada preko 90 posto vojnog izvoza Zapadnog Balkana. Od posebnog interesa za Ukrajinu i njene pristalice je sposobnost industrije da proizvodi municiju i opremu sovjetskog i NATO standarda, piše ovaj list.

BiH i Srbija imaju zakone koji ih ograničavaju da prodaju oružje u ratnim zonama, ali su pronašli rješenja preko trećih strana.

Amerika je, na primjer, glavni kupac metaka koji se proizvode u BiH i koje preusmjerava u Ukrajinu. Srbija je, uprkos odbijanju da uvede sankcije Rusiji, poslala hiljade artiljerijskih metaka preko Češke, Turske i gomile granatiranih kompanija. Balkanske članice NATO-a Hrvatska, Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su prenijele veliki dio svojih zaliha starog sovjetskog pribora. Nedavni izvještaji sugeriraju da bi Hrvatska mogla obnoviti kuvajtske tenkove M-84 (jugoslovenska verzija sovjetskog T -72) koji bi bili poslati u Ukrajinu, piše Economist.

Dodaju da je to za neke zemlje, poput BiH i Albanije, prilika da dobiju politički kredit kod Amerike i Evropske unije. Kako kažu, Ukrajina to i koristi.

U februaru je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na zajedničku proizvodnju oružja sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi se osigurao "opstanak" Ukrajine. U igri su i ekonomski motivi, sugeriše Katarina Đokić sa Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Bosanskohercegovačke fabrike municije, koje su nekada bile na ivici gašenja, sada su popunjene, navodi list.

Za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, prodaja oružja Ukrajini je dio delikatnog balansiranja između Zapada i Rusije.

"Obožavam kada izvozimo oružje, to je čisti priliv strane valute", rekao je Vučić jednom prilikom.

U julu je Amnesty International, organizacija za zaštitu ljudskih prava izvijestila da je pronašla ogromne količine srbijanskog oružja u ratom razorenom Sudanu. Istraga BIRN-a i Haaretz -a, izraelskog lista je otkrila porast srbijanskog oružja koje je dopremljeno u Izrael od napada u oktobru 2023. godine.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS kritikuje prodaju oružja Ukrajini. Neki Srbi iz ovog entiteta su otišli da se bore za Rusiju. Drugi u regionu brinu o uvozu oružja u Srbiju, a ne o njegovom izvozu: nedavna kupovina borbenih aviona Rafale francuske proizvodnje oduševila je zapadne vlade, ali je uzdrmala Hrvatsku i Kosovo.

U svakom slučaju, decenijama nakon završetka ratova koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije, balkanska proizvodnja oružja i dalje je snažna, zaključuje Economist.