Poput kasne jeseni
307

Hladna fronta stigla u Sloveniju i Hrvatsku, pao i snijeg: Narednih dana u BiH hladnije do 20 stepeni

I. Sa.
Foto: Mreža X/ Svet24.sl
Foto: Mreža X/ Svet24.sl
Kako su meteorolozi i najavili, u Sloveniju i Hrvatsku je stigla drastična promjena vremena koja se narednih dana očekuje i u Bosni i Hercegovini.

Olujna fronta stiže iz Italije i Slovenije i njeni dijelovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. U pojedinim dijelovima Dalmacije su se mogle vidjeti pijavice.

Stanje v Škofijah, poroča Valentina Petaros.

Posted by Neurje.si on Thursday, September 12, 2024

Građani su javili i kako su poplavljeni brojni podrumi i začepljeni odvodi.

Zbog jakog nevremena u Sloveniji, poplavljeni su neki magistralni i regionalni putevi.

Foto: 24UR
Foto: 24UR

Kako javlja meteorološki portal Neurje.si, automatske stanice u slovenskoj Istri već su zabilježile da je palo više od 60 litara kiše.

U međuvremenu je hladna fronta stigla do sjevera Slovenije. Na Vršiču, najvišem slovenačkom putnom planinskom prevoju koji je visok 1.611 metara, već pada snijeg.

Foto: 24UR
Foto: 24UR

Hladna fronta neće zaobići ni našu zemlju. Tako se već sutra očekuje nevrijeme uz kišu i pljuskove, a u drugom dijelu dana je na planinama moguć i snijeg.

Kako navodi Bh. meteo, građane ne treba zavarati kratkotrajna južina jer se očekuje pad temperature za 10 do 20 stepeni u odnosu na današnje iznose.

Jugo je u postepenom jačanju i u narednim satima u većem dijelu zemlje zapuhat će slab do umjeren, u višim krajevima jak do olujan. Kako dan bude odmicao, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom biće sve česća pojava na sjeverozapadu, zapadu, dielimično sjeveru i jugu zemlje.

Ponegdje je moguće i nevrijeme. Istočnije, u ostalim krajevima veći dio dana suho i pretežno sunčano.

Iza 15 sati najprije u Krajini, a večeras i tokom sutrašnjeg dana i u ostatku zemlje prodorom hladne fronte osjetno zahlađenje uz okretanje vjetra na sjeverac. Uz frontu idu padavine koje će nakon zapada, večeras i sutra prijepodne zahvatiti i ostatak naše zemlje. Tmurno, prohladno i kišovito vrijeme nastavlja se i u danima vikenda. Pojedini vrhovi najviših planina uz prvi ovosezonski snijeg, a uz pojačan sjeverac i buru biće to utisak kasne jeseni, piše Bh. meteo.