Drugi krug izbora
0

Hoće li Hrvatska u nedjelju prvi put HDZ-u i SDP-u reći zbogom

R. D.
Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić (Foto: Tportal)
Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić (Foto: Tportal)
Prije dvije sedmice u susjednoj Hrvatskoj birane su lokalne vlasti, a sutra u drugom krugu trebali bi se znati konačni pobjednici. Po mišljenju analitičara mogao bi biti dovršen jedan novi zaokret na političkoj sceni, kroz poraz HDZ-a i SDP-a u najvećim gradovima.

Drugi krug lokalni izbora u Hrvatskoj će zasigurno donijeti par iznenađenja, ali je u sedmici prije samog dana izbora teško reći koja će to biti, kaže za Klix.ba PR ekspert Krešimir Macan.

"Od četiri najveća grada prilično su izvjesni pobjednici u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, dok se prava drama očekuje u Splitu. Tomislav Tomašević, lider platforme Možemo je favorit za gradonačelnika Zagreba nasuprot Miroslava Škore, lideru Domoviskog pokreta. Možemo nedostaje i samo jedan mandat do kontrole u skupštini Grada Zagreba kojeg će lako dobiti u saradnji sa SDP-om", kaže on.

[TWITTER]1398312490115731467[/TWITTER]

Dodaje kako u Osijeku mladi HDZ-ovac Ivan Radić je favorit u odnosu na Berislava Mlinarevića, nezavisnog kandidata uz podršku Domovinskog pokreta i Mosta.

"U Rijeci također mladi SDP-ovac Marko Filipović je favorit u utrci s nezavisnim Davorom Štimcem, iako mu prednost nije tako uvjerljiva kao kod prethodnika. Odbrana Rijeke ujedno je odbrana i ključne utvrde SDP-a koja može osigurati stabilnost sadašnjem vodstvu stranke na čelu s Peđom Grbinom", izjavio je.

Macan smatra kako je sve otvoreno u Splitu gdje Ivica Puljak iz stranke Centar blago vodi nakon prvog kruga nasuprot Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata.

"Pobjeda u Splitu bila bi ključna da HDZ može proglasiti ukupnu pobjedu u Hrvatskoj nakon skromnog rezultata u Zagrebu. Zanimljivo da je Puljak svjetski poznati znanstvenik koji je bio dio tima koji je radio na otkrivanju Higgsova bozona Tzv. Božje čestice u Cernu", navodi on

Dodaje da iako je SDP zbog potopa u Zagrebu naizgledan gubitnik ovih lokalnih izbora, ako zadrži Rijeku i pomogne srušiti poneku HDZ-ovu utvrdu mogao bi završiti s pozitivnim rezultatom u konačnici.

"S druge strane od pobjednika u prvom krugu HDZ bi se mogao neočekivano pretvoriti u gubitnika ako izgubi Vukovar gdje je favorit nazavisni Ivan Penava, dosadašnji gradonačelnik te istoimenu županiju", naglasio je Macan.

Sve četiri dalmatinske županije idu u drugi krug, a najneizvjesnije je u Šibensko-kninskoj u kojoj je dosadašnji gradonačelnik Knina Marko Jelić izazivač HDZ-ovu Goranu Pauku.

"Velika bitka se vodi i za gradonačelnika Zadra gdje snage odmjeraju Branko Dukić iz HDZ-a i Marko Vučetić, nezavisni uz podršku SDP-a, nakon što im je oboma račune poremetio nezavisni umjetnik Enio Meštrović poznat kao Ričard", dodao je.

U Istri dosad nedodirljivi IDS vodi bitku za gradonačelnika Pule, nastavio je naš sagovornik, gdje njihove boje brani Elena Puh Belc nasuprot nezavisnog Filipa Zoričića.

"Dosadašnji gradonačelnik Pule Boris Miletić izgledni je favorit za župana istarskog nasuprot Danijela Ferića iz SDP-a. U slučaju da Možemo osvoji Zagreb, a Centar Split to bi mogao bi nagovještaj novog odnosa snaga na Hrvatskoj političkoj sceni na štetu obje velike stranke i SDP-a i HDZ-a", zaključio je Macan.

Historičar i politički aktivista iz Splita Dragan Markovina u komentaru za naš portal kaže kako će drugi krug lokalnih izbora u susjednoj Hrvatskoj zaokružiti jedan novi proces na političkoj sceni.

"Iako se mnogo toga odigralo već i prvom krugu, nakon kojeg je postalo jasno da Hrvatska želi promjene i da joj je dosta HDZ-a, ali i vječnog duopola s SDP-om, što vrijedi za praktično čitavu zemlju, s izuzetkom Slavonije, drugi krug će definitivno zaokružiti taj proces. S pobjedom zelene ljevice i izglednom pobjedom Tomislava Tomaševića u Zagrebu dogodila se istinska politička revolucija u zemlji", kaže on.

Dodaje da istovremeno postoje veliki izgledi da HDZ izgubi Split, kao što je već izgubio čitav niz uporišta u Dalmaciji, a upitne su mu pobjede u dalmatinskim županijama, kao i u Zadru.

"S druge strane, SDP će vjerovatno obraniti Rijeku. Sve to utjecalo je na nepodnošljivu huškačku i histeričnu kampanju poražene ekstremističke desnice u Zagrebu, ali i HDZ-a u Splitu. Sve zajedno, ovo su jedni od ljepših izbora u Hrvatskoj, jer je očito da se ljudima više ne može prodavati isključivi nacionalizam i očekivati da to bude dovoljno. Bilo je previše i na početku, a kamo li nakon trideset godina", zaključio je Markovina.