Povratak otpisanih
44

Hoće li Nermin Abdić postati gradonačelnik Podgorice: Velika pobjeda DPS-a je direktan udar na vlast

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na jučer održanim lokalnim izborima u Podgorici, Nermin Abdić, nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) proglasio je uvjerljivu pobjedu opozicijskih partija nad vladajućim strankama u glavnom gradu.

Ovaj ishod donosi značajne promjene, s mogućim dalekosežnim posljedicama na vlast na državnom nivou. Abdić je u svom obraćanju istakao da je DPS najjača politička stranka u Podgorici, navodeći da je stranka osvojila 50 posto glasova u odnosu na prvu opozicionu listu.

DPS će prema preliminarnim rezultatima, imati 29.9 posto glasova, što predstavlja 19 zastupničkih mandata, ali neće moći formirati vlast bez koalicije.

Složena politička slika

"Dobri moji - e ovo je dobro. DPS je ubjedljivo najjača politička partija u Podgorici. Na održanim lokalnim izborima za upravu Glavnog grada DPS je osvojila 50 postoglasova u odnosu na prvu narednu listu", kazao je Abdić, naglašavajući ambiciju stranke da bude ključni igrač u budućoj lokalnoj vlasti.

Na suprotnoj strani, koalicija "Pokret Evropa sad" predvođena premijerom Milojkom Spajićem, zajedno s Demokratskom Crnom Gorom Alekse Bečića, osvojila je 21.8 posto glasova (14 mandata), dok je prosrpska koalicija "Za budućnost Podgorice" Andrije Mandića osvojila 20.2 posto (13 mandata).

Koalicija "Za bolju Podgoricu" koju predvode Jakov Milatović i Dritan Abazović dobila je 10.5 posto glasova (6 mandata). Ovi rezultati potvrđuju veliku fragmentaciju političke scene u Crnoj Gori gdje nijedna stranka nema jasnu većinu.

Jasno je kako DPS ima razloga za zadovoljstvo, s obzirom na to da su sačuvali stranačku organizaciju i nastavili ozbiljan rad uprkos gubitku vlasti 2020. godine.

Kampanja DPS bila je usmjerena na terenski rad, a rezultati su se pokazali. Analitičari su i prije izbora predviđali da će koalicija Jakova Milatovića i Dritana Abazovića imati značajnu ulogu kao "uteg na vagi", jer će tražiti ključne pozicije u novoj vlasti.

Poziv na akciju i mogući vanredni izbori

Predsjednik DPS-a Danijel Živković čestitao je novoj vlasti, ali je istovremeno najavio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ukazujući na gubitak legitimiteta vlasti na državnom nivou.

"Vlada je noćas pala, pozivamo Milojka Spajića da ujutro podnese ostavku. Vrijeme je za vraćanje DPS-a u vlast", poručio je Živković, postavljajući temelje za mogući povratak stranke na vlast na širem nivou.

Abdić je u razgovorima za medije prije izbora iznio svoje viđenje ključnih problema s kojima se Podgorica suočava, uključujući "nesposobnu aktuelnu vlast".

Prema njegovim riječima, glavni problemi su opšti komunalni i infrastrukturni haos, što ukazuje na to da se grad ne razvija prema potrebama svojih građana. On je naglasio da će DPS, ukoliko dođe na vlast, raditi na rješavanju ovih pitanja kroz inicijative za izmjenu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, te osiguravanje veće autonomije lokalnim samoupravama.

"Naša vizija je da se Podgorica humanizuje, da postane grad koji je bolji za život njenih stanovnika. Razvoj Podgorice nije zaustavljen prije manje od dvije godine, naši sugrađani bi sljedeće lokalne izbore dočekali s uređenom infrastrukturom", dodao je Abdić, ukazujući na svoju posvećenost unapređenju kvaliteta života u gradu.

Izborni rezultati u Podgorici pokazuju da je politička scena Crnoj Gori uzburkana te da se DPS na vraća, barem na "mala vrata". S obzirom na neizvjesnost u formiranju nove vlasti i potencijalne vanredne izbore, budućnost Nermina Abdića i DPS-a čini se svijetlom, ali je i dalje puna izazova.

Hoće li Abdić zaista postati gradonačelnik Podgorice i kako će se dalje razvijati politička situacija u zemlji, ostaje da se vidi, no jedno je sigurno, DPS je definitivno dokazao da se ne može otpisati i izbrisati s političke scene Crne Gore.