Prijedlog vlade
41

Hrvatska najavila drastične promjene u iznajmljivanju stanova, najviše će utjecati na turiste

V. K.
Split (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Split (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Vlada Republike Hrvatske uputila je u Sabor prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, a posebno interesantan dio ovog zakonskog rješenja tiče se iznajmljivanja apartmana turistima.

Između ostalog, u zakonu koji je upućen u parlamentarnu proceduru u Članu 31. ističe se kako je vlasniku stana koji namjerava koristiti stan za kratkoročni najam, odnosno najam za radnike, potrebna prethodna pisana saglasnost kvalificirane većine suvlasnika uz uslova da saglasnost obavezno moraju dati i vlasnici stanova čiji zidovi, podovi ili plafoni graniče s njegovim stanom.

"Naime, posljednjih godina je praksa pokazala da takav oblik korištenja stanova negativno utječe na kvalitetu stanovanja svih suvlasnika i stanara u zgradi ali i smanjuje stambeni fond za dugoročno rješavanje stambenog pitanja kao jedne od temeljnih ljudskih potreba", objasnili su iz vlade.

Poručili su i kako je stavljanjem stanova u funkciju kratkoročnih najmova došlo do sukoba dva prava.

"Prava vlasnika da koristi svoj stan na način koji njemu odgovara i prava ostalih suvlasnika stambene zgrade da uživaju svoje vlasništvo bez ometanja od strane susjeda do kojeg često dovodi kratkoročni najam stanova i najam stanova u koje se smješta velik broj radnika. Članom 48. Ustava Republike Hrvatske propisano je da se garantuje pravo vlasništva. Istim je članom propisano i da vlasništvo obavezuje te da su nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni pridonositi općem dobru", ističu.

Naveli su i kako se otvaranjem apartmana za smještaj turista u jedan stan narušava kvaliteta života ostalih stanara.

"Pritom treba nadodati da se u centrima turističkih gradova u pravilu nalaze stare zgrade u kojima je zvučna izolacija nedostatna za takav oblik korištenja stambenog prostora. Sve navedeno bitno pridonosi smanjenju kvalitete života osobama koje žive u tim zgradama, a oni su ostavljeni bez mogućnosti da se na bilo koji način izjasne o potpuno različitoj namjeni stambenog prostora. Nadalje, takav način korištenja stambenog fonda pogoduje nerealnom poskupljenju cijena nekretnina namijenjenih stanovanju, pogoduje iseljavaju stanovništva iz jezgri gradova na periferiju, smanjuje spremnost vlasnika takvih stanova da sudjeluju u investicijama u zajedničke dijelove zgrade s obzirom na to da u tim stanovima niko stalno ne živi te u konačnici smanjuje dostupan stambeni fond za stanovanje", navodi se.

Poručili su i kako će na ovaj način suvlasnici zgrade moći iskazati svoje mišljenje o okolnosti da će kroz zajedničko stubište prolaziti veliki broj različitih osoba.

"Potrebna saglasnost se ograničava na 80 posto suvlasničkih dijelova kako potencijalni investitori ne bi ovisili o samovolji svakog pojedinog suvlasnika", stoji u zakonu.

Za one suvlasnike koji bez suglasnosti kvalificirane većine suvlasnika za kratkoročni najam stanova i/ili najam stanova za radnike iznajme stan propisana je novčana kazna od 2.000 do 10.000 eura.