Pobjeda glasača
0

Hrvatska poslala poruku "političkim slonovima" HDZ-u i SDP-u: Promjene ili nestanak

R. D.
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list
Jučerašnji drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj zaokružio je novi trend promjena, koji je bio iskazan i u prvom krugu. Pobjeda posve novih "igrača" u Zagrebu i Splitu, najvećim gradovima, opomena je velikom političkom dvojcu HDZ-u i SDP-u.
Ovi lokalni izbori su prije svega pobjeda glasača, kojima se vratila vjera da mogu nešto promijeniti svojim glasom i to neće stati samo na ovim lokalnim izborima, smatra PR ekspert Krešimir Macan.

"Istodobno je veliko upozorenje 'stožernim' strankama SDP-u i HDZ-u da se moraju mijenjati kako bi opstale na političkom tržištu", kaže Macan za Klix.ba.

U fokusu interesovanja su veliki pobjednici, posebno oni u najveća četiri hrvatska grada.

"Veliki dobitnik je Tomislav Tomašević i Možemo u Zagrebu, koji je pokrenuo val širom Hrvatske pa pogurao i pobjedu Ivice Puljka iz Centra u Splitu. Marko Filipović iz SDP-a je zadržao Rijeku, a Ivan Radić iz HDZ-a prvi put osvojio Osijek. Iz sva četiri primjera se može naučiti puno toga za dalje. Izlaznost je i dalje mala, no tamo gdje su se dogodile promjene bila je i veća izlaznost u drugom krugu", naveo je on.

Dalo se to naslutiti i nakon prvog kruga izbora, ali nakon sinoćnjeg glasanja i uvjerljive pobjede Ivice Puljka sasvim je jasno da je HDZ doživio krah u Splitu i da je jedna preduga era te stranke i Željka Keruma konačno došla kraju, napisao je u svom komentaru na Telegram.hr politički analitičar i historičar iz Splita Dragan Markovina.

"Ono što se pokazalo na ovim izborima kako u većini velikih gradova u zemlji tako i u Dalmaciji jeste to da se ne može svim ljudima sve vrijeme prodavati ista stvar. U slučaju HDZ-a to su sirovi nacionalizam, svima vidljiva korupcija i skoro nikakvi rezultati. Građani jednostavno žele nova lica, ali prije svega nove politike ispunjene konkretnim sadržajem", smatra Markovina.

U uredničkom komentaru Jutarnjeg lista Nino Đula piše kako je Hrvatska poslala poruku "političkim slonovima" svih boja i opcija - "Mijenjajte se ili se maknite".

"Hrvatska vibrira željom za promjenama, i to promjenama u politikama koje znače svakodnevni život i budućnost, promjenama prema politici u kojoj nema toliko 'ustaških zmija' ili 'partizanskih kapa' koliko razgovora o razvoju bez korupcije i sa što više ugrađenoga javnog interesa. Oni koji su o tome govorili na ovim su izborima bolje prošli i to je poruka za sve koji se dalje žele baviti politikom, na desnici ili ljevici. Nove generacije traže drugačiji pristup obnašanju javnih funkcija i ne honoriraju staž u politici koja nije dala rezultate", napisao je urednik Jutarnjeg lista.