Iskusni moreplovac
29

Hrvatski kapetan već deset mjeseci je u turskom zatvoru: "Sve mu je namješteno"

B. H.
Kapetan Marko Bekavac
Kapetan Marko Bekavac
Hrvatski kapetan duge plovidbe Marko Bekavac, svoju sudbinu od oktobru prošle godine čeka u turskom zatvoru.

S porodicom se čuo prije nekoliko dana.

"Psihofizičko stanje da je dobro, da se dobro drži, da je optimističan i to je za sada tako. Teško, to je jedna velika neizvjesnost što će biti. Jednostavno svi smo pod stresom i ne znamo kako će se situacija dalje razvijati", rekao je Jozo Bekavac, brat kapetana Marka Bekavca za Novu TV.

Kapetan je iza rešetaka od oktobra prošle godine. Suočen je s teretom komandne odgovornosti. Na brodu kojim je upravljao pronađeno je 137 kilograma kokaina.

"Naš kapetan je u svakom slučaju vrlo napet. Situacija je vrlo ozbiljna jer do sada se na samim ročištima nije ništa uspjelo jasno dokazati, ali sud bi mogao krenuti u smjeru komandne odgovornosti što bi bilo za našeg kapetana vrlo neugodno i to na svaki način moramo pokušati onemogućiti", rekao je za Novu TV Hrvoje Cvitanović, ambasador Hrvatske u Turskoj.

Komandnu odgovornost čvrsto odbacuju iz sindikata pomoraca koji porodici uhapšenog kapetana daje svu potrebnu pomoć.

"Nikakvi dokazi nisu pronađeni, kontrola nije bila moguća. Kapetan Bekavac je zatražio od kompanije dodatne mjere koje mu nisu omogućene. Apsolutno nema govora da se krivica može prebacivati na kapetana broda", poručio je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

U pozitivan ishod za kapetana i posadu čvrsto vjeruju u resornom sindikatu.

"Ono što je nama evidentno je to da su ljudi nevini i da inkriminirajućih dokaza protiv njih nema. Ono što mi očekujemo je oslobađanje. Ne možemo sa sigurnošću reći da će do toga doći, možemo se samo nadati. Uvijek nam u slučaju loše opcije ostaje opcija drugostepene tužbe i presude. Iskreno se nadam da će kapetan Bekavac sa mnom 17. septembra doći doma", rekao je Melvan.

Taj datum čeka u zatvoru. Ambasadi se nije žalio na zatvorske uvjete.

"Do sada on nije nikada tražio nešto posebno što bi na neki način značilo da je gospodin Bekavac u nekoj teškoći ili da mu nešto ključno treba", dodaje Cvitanović.

Sve optužbe koje se Bekavcu stavljaju na teret kapetan je dosad odbacio.

"Smatram da on tu stvarno s tim nema veze pošto je prvi puta na toj kompaniji, na tom brodu. Smatram da je to njemu namješteno. Sad ko mu je namjestio i iz kojih razloga. Mislim koja je to igra - trebalo bi ispitat o čemu se tu radi, znači više neke instance", kazao je Jozo Bekavac.

Sredina septembra dat će svi se nadaju pozitivne odgovore za kapetana.