Pitanje diskriminacije
160

Islamska zajednica u Sloveniji traži jelovnik bez svinjetine u školama, odgovorili im prosvjetari

B. H.
Screenshot: 24ur
Screenshot: 24ur
Iz Islamske zajednice Slovenije upozoravaju da osnovci u ovoj državi trenutno barem jednom sedmično za ručak dobiju svinjetinu, pa mnoga muslimanska djeca tada jedu samo komad hljeba i jabuku. Iz tog razloga i za školske jelovnike predlažu jelovnik bez svinjetine.

Ako većina škola može ponuditi ribu učenicima petkom i Pepelnicom, kako to nalaže kršćanska tradicija, onda vrijedi razmisliti da se i za muslimansku djecu omogući jelovnik bez svinjetine, poručuju iz Islamska zajednice u Sloveniji, prenosi 24ur.

Kako kažu, analizirali su jelovnike u svim slovenskim osnovnim školama tokom sedam sedmice, a najažurnije je otkriće: "Svinjetina je prečesto na jelovnicima. Riječ je o prosjeku dva do tri puta sedmično, što nije čak i u skladu sa smjernicama zdrave prehrane." kaže voditeljica radne grupe pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Sloveniji Ela Porić.

Preporuke nadležnog ministarstva kažu da bi crveno meso trebalo biti na jelovniku samo četiri puta mjesečno. No prosvjetari, s druge strane, s obzirom na kadrovske i finansijske poteškoće s kojima se suočavaju sve slovenske škole, kažu da je nemoguće očekivati ​​da će služiti svima.

"Željela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu prehrambene ustanove i restorani, a nismo ni dječji vrtići ni finansijske institucije", kaže predsjednica Društva direktora i pomoćnika direktora Slovenije Mojca Mihelič.

U međuvremenu im je ponuđeno da će od sada mesni obroci biti jasno označeni o kojem se mesu radi. I da će škole ranije objavljivati ​​jelovnike, kako bi roditelji mogli na vrijeme ispisati djecu s ručka i osigurati alternativu.

Porić kaže da je sustav školske prehrane dobro uhodan, ali da i najbolji sistem uvijek ima prostora za napredak.

"Naš posao nije hraniti djecu. Posao škola je odgajati i obrazovati. Možemo razgovarati u okviru svojih mogućnosti ili se možda može dogoditi da i neka škola prestane davati hranu mimo onoga što je zakonom propisano. bio bi jedan obrok dnevno", naglašava Mihelič.

No, sagovornici su na istome oko, kako kažu, nedopustive obavijesti koju je nedavno roditeljima uputio jedan od dobavljača školske prehrane.

U njemu su najavili da neće prilagođavati jelovnike jer se doseljenici moraju prilagoditi slovenskim običajima i tradiciji, rekavši da će se samo tako uspješno integrirati u slovensko društvo.

"Mislim da je nedopustivo da se ovakav diskurs uopće pojavljuje u području obrazovanja, jer škole bi trebale biti sredine u kojima se poštuje različitost", ističe Porić.

Objavu je oštro osudilo i Ministarstvo obrazovanja.