Biranje lokalnih vlasti
0

Izbori u Podgorici i Kotoru: Najniža izlaznost u proteklih deset godina

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Podgorici i Kotoru, održani su izbori za lokalne vlasti. U Podgorici je glasalo 56,3 posto upisanih birača, a u Kotoru 54,6 posto. Preliminarni rezultati se očekuju iza 22 sata.

Izbori su protekli mirno, uz manja kršenja procedure i više uglavnom tehničkih nepravilnosti priopćila je nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koja je izbore pratila s 227 promatrača.

Izlaznost je bila najmanja u posljednjih deset godina – tako je 2014. u Podgorici izašlo preko 70 posto upisanih, a na posljednjim izborima 2022. preko 68 posto, javlja Radio Slobodna Evropa.

Izborni dan protekao je bez sigurnosnih problema, saopćila je Uprava policije.

Izborni dan su obilježile optužbe vlasti i opozicije povodom tvrdnji Demokratske partije socijalista (DPS) da preko 2.000 osoba osim u Podgorici ima biračko pravo u susjednim državama.

DPS je policiji i Osnovnom državnom tužiteljstvu dostavila spisak od 2.300 osoba koje su u biračkom popisu Crne Gore, a za koje sumnjaju da imaju glasačko pravo u još dvije države - Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo je formiralo predmet, a DPS je najavio da će protiv svih birača s dvostrukim pravom glasa podnijeti kaznene prijave.

Predstavnici vladajuće većine optužili su DPS da krši izbornu tišinu pokušavajući da umanji broj birača.

Oglasio se i ministar policije Danilo Šaranović priopćenjem u kojem se ne navodi imaju li osobe s popisa mogućnost glasovanja u više država. On je naveo da je MUP samo utvrdio da je 1.905 osoba s popisa upisano ranije, u mandatu Vlada DPS.

Pravo glasa u glavnom gradu, u kojem živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore ima 145.724 birača koji su mogli glasati za jednu od 13 izbornih lista.

U Podgorici se bira 58 odbornika lokalnog parlamenta, koji zatim biraju gradonačelnika.

U Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO, u Bokokotorskom zaljevu, pravo glasa ima 18.498 birača za čije se glasove nadmetalo 12 stranaka i koalicija. Birana su 33 odbornika lokalnog parlamenta.