Apsurd
6

Javna kompanija u Hrvatskoj uništila Park tamnog neba, postavili visoki toranj sa jakim svjetlom na vrhu

N. V.
Foto: Boris Štromar
Foto: Boris Štromar
Ni godinu dana od proglašenja prvog Međunarodnog parka tamnog neba koji se nalazi u Hrvatskoj na Petrovoj Gori, državna kompanija Odašiljači i veze je u njegovom središtu postavila toranj s blještavom rasvjetom koja je potpuno uništila smisao postojanja parka i njegovog imena.

Ovaj park je bio mjesto na kojem su se godinama okupljali astronomi amateri, zaljubljenici u svemir, nebeska tijela, ljudi koji su gledali kiše metora, izletnici i turisti. Kompanija je postavljanjem tornja, piše Index.hr, od Parka tamnogneba napravila Park dvostrukog kulturocida.

Na ovom mjestu su postavljani teleskopi za one koji žele svjedočiti prizorima koji su gotovo potpuno nestali u urbanizovanom svijetu. Naime, kada je vrijeme vedro i bez mjesečine u ovom parku se i bez optičkih pomagala moglo vidjeti oko 4.000 zvijezda, planeta, galaksija i drugih svemirskih tijela.

Lokacija je najviše posjećena u vrijeme meteorskih kiša kao što su nedavno bili Perzeidi, ali i tokom astronomskog festivala koji je pokrenulo Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba još 1999. godine. Sada će ovaj festival biti održan u Lici gdje uistinu ima odličnih mjesta za posmatranje neba, međutim nisu toliko popularna jer im je teško prići.

S obzirom na to da je ovaj park imao pristupni put, veliko parkiralište, električnu energiju, uređenu prirodu, smatran je idealnim za postavljanje teleskopa, snimanje, ležanje na travi i posmatranje svemirskih tijela i pojava.

Ova lokacija je u dužoj perpektivi imala i turistički potencijal, a u drugim zemljama su slični parkovi tamnog neba sastavni dio turističke ponude. Interesantno je da ovakvih parkova u Evropi ima svega 15-ak, s obzirom na to da je vrlo teško u gradu pronaći mjesto sa kojeg se ozbiljnije mogu promatrati zvijezde.

Na pristupnoj cesti nije bilo rasvjete tako da su se oči brzo mogle naviknuti na potpuni mrak u kojem bi Mliječni put i susjedna galaksija Andromeda na njemu raskošno zasjali.

No, hrvatska kompanija je sa svojim tornjem visokim 65 metara koji ima crveno svjetlo na vrhu potpuno uništila koncept tamnog neba, a rješenja za ovaj problem čini se kao da nema.

Mnogi hrvatski naučnici su osudili potez hrvatske kompanije kazavši da je ovakvo nešto sramota, ali i kulturocid i ekocid. Objašnjavaju da nije bilo lako dobiti status Međunarodnog parka tamnog neba, a astrofizičarka Vernesa Smočić je poručila da bi očuvanje ovakvih parkova trebalo da bude prioritet čovječanstva jer bi se time spriječili mnogi gubici i štete poput gubitka prirodnog mračnog neba i štete po okoliš i životinje.