Gorjela borova šuma
182

Kako je buknuo veliki požar u Tučepima: Pčelarska dimilica doslovno može biti kao živa vatra u ruci

V. K.
Požari kod Tučepa (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)
Požari kod Tučepa (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)
Požar koji je zahvatio područje Tučepa, a kasnije se proširio i na Podgoru te Park prirode Biokovo, iza sebe je ostavio pustoš, a najviše je stradala borova šuma i nisko rastinje.

Već drugi dan nakon što je požar zahvatio ovaj dio Dalmacije policija Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je kako je za požar kriv 65-godišnji pčelar.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, mještani Gornjih Tučepa izjavili su kako je 65-godišnji pčelar iskusan u svom poslu te da je dan nakon rukovanja dimilicom, koja je najvjerovatnije uzrok požara, sam otišao u policiju te obavijestio policijske službenike kako je žar iz dimilice polio vodom.

Koliko je dimilica opasna u slučaju požara govorio je i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, koji je izjavio kako je dimilica zapravo najopasniji pčelarski alat, doslovno živa vatra u ruci.

"Dimilica služi pčelaru za smirivanje pčela dimom pri otvaranju košnice i to kada su agresivne i uglavnom pčelari u nju stave papira, kartona, suhe trave ili sušenih gljiva i to zapale. Kada je rad s dimilicom gotov, otvor na dnu se začepi drvenim čepom", pojašnjava.

Dimilica sama od sebe ne može pustiti plamen nego njen sadržaj tinja jer nema kisika.

"Zbog topline dimilice je izgorjelo stotine kamiona s košnicama jer je njezino dno toliko užareno i vruće da može zapaliti drveno dno kamiona. Dimilica doista može izazvati požar i kao pčelar i vatrogasac bih volio kazati da vatru nije raspirio pčelar, ali sve je moguće, mada mi nije jasno kako je tako brzo od izbijanja požara otkriven uzrok ili počinitelj", izjavio je Kocet.