Provode redovne kontrole
10

KFOR o posljednjim dešavanjima na Kosovu: "Sigurnosna situacija je mirna, ali krhka"

S. Š.
Fotografija vojnika KFOR-a iz juna 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Fotografija vojnika KFOR-a iz juna 2023. godine (Foto: EPA-EFE)
Međunarodne mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) izdale su zvanično saopćenje povodom najaktuelnijih događaja na Kosovu i sigurnosne situacije, a potaknutih blokadom paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje.

Zvaničnici KFOR-a opisali su sigurnosnu situaciju u zemlji kao mirnu, ali krhku, posebno na sjeveru, dijelu naseljenom uglavnom Srbima. Pored samostalnih patrola, naveli su da provode zajedničke patrole sa Kosovskom policijom, kao i patrole sa Oružanim snagama Srbije duž granične linije, kako bi se garantovala sigurnost.

Osim na sjeveru, KFOR je u saopćenjima poslednjih sedmica najavio patrole i u drugim gradovima.

"Mi svoj mandat UN-a provodimo u svakom trenutku i nepristrasno, kroz različite aktivnosti. To uključuje redovne patrole, koje se sprovode u različitim formatima, kao što su nezavisne patrole KFOR-a širom Kosova i duž granične linije, zajedničke patrole sa Kosovskom policijom i sinhronizovane patrole, paralelne sa srpskim oružanim snagama na odgovarajućim stranama graničnih linija", saopćeno je iz Kancelarije za informisanje KFOR-a u odgovoru koji su dostavili Kohi.

U nedavno objavljenim saopćenjima rečeno je da su pripadnici KFOR-a izvršili patrole duž granične linije u Prištini i Istoku, kako bi se konsolidovala regionalna stabilnost.

KFOR je dodao da ove patrole, kao i angažmani sa svim lokalnim zajednicama, predstavljaju "konkretnu i vidljivu demonstraciju dugoročne i nepokolebljive posvećenosti NATO-a stabilnoj sigurnosti na cijelom Kosovu i stabilnosti širom Zapadnog Balkana".

"KFOR nastavlja da pomno prati situaciju. Imamo vidljivo, fleksibilno i odgovorno prisustvo koje nam omogućava da se efikasno pozabavimo svim značajnim sigurnosnim razvojima, u skladu s našim mandatom UN-a", navodi se u odgovoru.

Upitani o sigurnosnoj situaciji nakon Vladinih upozorenja o otvaranju mosta preko rijeke Ibar, iz KFOR-a su rekli da je situacija mirna, ali krhka.

"Generalno gledano, sigurnosna situacija na Kosovu je mirna, ali je i dalje krhka, posebno na sjeveru Kosova. Pomno pratimo razvoj događaja i održavamo vidljivo i primjereno prisustvo kroz redovne patrole i angažman sa lokalnim zajednicama", dodali su.

KFOR je dodao da nastavljaju da djeluju na Kosovu kao treći odgovorni, posle Kosovske policije i EULEX-a.

"Nastavljamo da ispunjavamo naš mandat UN-a - zasnovan na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine - da doprinesemo mirnom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vrijeme i nepristrasno", zaključili su.