Pad vladajućih
32

Koja je tajna velikog uspjeha "zelenih" na izborima u Hrvatskoj

M. G.
Tomislav Tomašević proslavlja sinoćnje rezultate (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Tomislav Tomašević proslavlja sinoćnje rezultate (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Koalicija Možemo! jedan je od pobjednika prvog kruga jučerašnjih lokalnih izbora u Hrvatskoj, a njihov kandidat Tomislav Tomašević osvojio je više od 45 posto glasova u prvom krugu izbora što mu u utrci za gradonačelnika Zagreba daje jasnu prednost.

Sličan scenarij desio se i u drugom po veličini hrvatskom gradu Splitu, gdje je kandidat stranke Centar, građansko-liberalne političke partije nastale ujedinjenjem stranaka Pametno i Stranke s imenom i prezimenom, Ivica Puljak prema posljednjim podacima osvojio 27 posto glasova, što mu također daje prednost u drugom krugu.

Potučeni do nogu

Iako ovi, iako prilično uvjerljivi, preliminarni podaci ne moraju nužno predstavljati konačni rezultat na izborima, pa čak ni prolazak u drugi krug ne garantuje pobjedu, ipak je evidentan "pad" tradicionalnih stranaka lijevog i desnog centra u Hrvatskoj.

Ivica Puljak, vodeći kandidat u Splitu - u sredini (Foto: Milan Sabic/PIXSELL)
Ivica Puljak, vodeći kandidat u Splitu - u sredini (Foto: Milan Sabic/PIXSELL)

Ovo se najbolje ogleda upravo u Zagrebu, kojim je do svoje smrti suvereno vladao Milan Bandić. Partija bivšeg gradonačelnika sa najdužim mandatom u historiji grada, MB365 - Stranka rada i solidarnosti, potučena je do nogu, a njegova bivša stranka, SDP, postala je istovremeno marginalni politički faktor na lokalnoj sceni.

U isto vrijeme, oni koji su prije četiri godine bili u završnici, sada nisu nigdje. A platforma za koju su neki sumnjali da je medijski prenapuhana premašila je i ankete i vlastita očekivanja. Kako se to dogodilo i šta je tačno presudilo pitaju se čak i politički analitičari u susjedstvu, jer ovako uvjerljive rezultate Koalicije Možemo! niko nije očekivao.

Za početak, loš rezultat HDZ-a u Zagrebu i mogući gubitak vlasti u Splitu priličan je udarac za, na državnom nivou vladajuću stranku. Ono što je, zasigurno, posebno bolno za HDZ je činjenica da je ovaj udarac došao od jedne relativno nove političke opcije koja nije nastala osipanjem postojećih kadrova velikih stranaka u ovoj zemlji, a po svemu sudeći njihovi članovi nemaju "oraha u džepovima". To, opet, posljedično znači da te stranke imaju autentičan politički program i identitet, što im na političkoj sceni definitivno produžava vijek trajanja.

Rješavanje konkretnih problema

Druga činjenica koja je svakako vrijedna spomena je da ova politička opcija nije radikalna i nije izričito lijevo ili desno orjentisana, nego upravo centralno, zbog čega podjednako predstavlja opasnost i za HDZ i za SDP.

Nadalje, politički program na koji stavljaju fokus ne identificira se s temama iz prošlosti kao što su rat, nacionalna ili vjerska pitanja. Umjesto toga, građanima, barem u teoriji nude rješavanje konkretnih problema poput zaštite okoliša, zdravstva ili školstva.

Za kraj, jedan od sigurno presudnih faktora je i karizma kandidata. Tomislav Tomašević rođen je 1982. godine u Zagrebu. Nakon završenog studija politologije magistrirao je 2013. godine na britanskom univerzitetu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja.

Za ekološki aktivizam odlučio se u ranoj mladosti, te se pridružio udruzi Zelena akcija, a njen predsjednik bio je od 2006. do 2011. godine. Angažovao se oko niza gorućih tema u Zagrebu, a bio je najveći kritičar poteza bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.