Sud na Kosovu
31

Kriminalna grupa Milana Radoičića osuđena za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića

S. Š.
Oliver Ivanović, oktobar 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Oliver Ivanović, oktobar 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Osnovni sud u Prištini je 28. juna osudio četiri osobe zbog umiješanosti u ubistvo Olivera Ivanovića koji je ubijen 16. januara 2018. godine.
Nedeljko Spasojević osuđen je na četiri godine i šest mjeseci, Dragiša Marković i Žarko Jovanović osuđeni su na po četiri godine dok je Marko Rošić dobio zatvorsku kaznu od deset godina.

Silvana Arsović je oslobođena optužbi, a niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude.

Spasojević, inače policajac, osuđen je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok je Jovanović koji je također policajac, osuđen na četiri godine zbog zloupotrebe položaja i za neovlašteno posjedovanje oružja novčana kazna od 1.500 eura.

Arsović koja je bila sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića, oslobođena je optužbi da je bila dio kriminalne grupe.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo nazvala je "skandaloznom" presudu Osnovnog suda u Prištini protiv četvorice građana srpske nacionalnosti u slučaju ubistva Ivanovića.

"Današnja skandalozna presuda protiv četiri osobe srpske nacionalnosti koje Kurtijevo pravosuđe na sve moguće načine pokušava da dovede u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, politički je motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao sa srpskim pravnim aktom i izvršioce ovog mučkog ubistva", saopćila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Četvoro osuđenih označeni su kao dio grupe, dok su kao vođe kriminalne grupe označeni Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, ali se protiv njih ne vodi postupak jer nisu dostupni pravosudnim organima Kosova.

Radoičić i Veselinović se u optužnici pominju kao "vođe kriminalne grupe", koja je planirala ubistvo Ivanovića.