Pitanje Preševske doline
51

Kurti: Umjesto što pravi prijedloge za Kosovo, Rama bi trebao sa Vučićem štititi Albance u Srbiji

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bi premijer Albanije Edi Rama, umjesto prijedloga za Zajednicu općina sa srpskom većinom na Kosovu, trebao izaći s prijedlogom za albansku manjinu u Srbiji.

Kurti je čak pozvao Ramu da to učini na sljedećem sastanku "Otvorenog Balkana", gdje Kosovo odbija učestvovati.

"Ne sumnjam da premijer Edi Rama smatra da je njegov prijedlog nacrta statuta dobar i da, budući da je tako, sve što predlažem je da premijer Edi Rama predstavi ovaj nacrt statuta za nacionalne manjine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sljedećem susretu za Otvoreni Balkan za Albance u Preševskoj dolini. Bez sumnje, on smatra da je to pravi model, i to treba učiniti kao prijedlog predsjedniku Srbije za Albance u Preševskoj dolini, tim više što član 8. tačka 1. Ustava Albanije kaže da štiti nacionalna prava albanski narod posvuda", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da još nije vidio nacrt koji je Edi Rama predao evropskim čelnicima po pitanju ZSO-a.

"Vjerujem premijeru Rami da vjeruje da je taj model dobar za nacionalne manjine, ali i na temelju Ustava Republike Albanije, ali i u političkom kontekstu u kojem se nalazimo, ja samo pokazujem gdje je adresa i što bi trebao biti uslov za ovaj model, tj. adresa Beograd, uslov za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Ne poznajem taj nacrt statuta, nisam ga čitao, ali vjerujem premijeru Rami da smatra da je dobar i ispravan”, rekao je.

Kazao je i da je na sastanku u Ohridu 18. marta predložio da sam izradi samoupravu srpske zajednice na Kosovu, ali je rekao da to ne može učiniti bez dogovora o temeljnim principima.