HDZ-ova nada za Pantovčak
15

Ljekar, sportista i naučnik: Rođeni Banjalučanin Dragan Primorac ide na megdan Zoranu Milanoviću

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Dragan Primorac bi se trebao kandidovati za predsjednika Republike Hrvatske, kao nezavisni kandidat, uz podršku HDZ-a. Izbori će se održati najkasnije u decembru ove godine.

HDZ će odluku o novom predsjedničkom kandidatu donijeti sutra, no u hrvatskim medijima govori se o jednom imenu, Draganu Primorcu. Govorio je danas o tome i premijer Andrej Plenković.

"Sazvali smo Predsjedništvo i ostala tijela stranke. Sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, odnosno podršci kandidatu. Riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug, Evropsku uniju... i voditi politiku koja će nas voditi tamo gdje pripadamo. Bit će to kandidat koji će učiniti sve da se vrati kulturni dijalog i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršitelj Ustava", izjavio je Plenković.

Rođeni Banjalučanin

Iz HDZ-a su ranije curila razna imena kako bi se opipao puls javnosti. Testirani su tako potpredsjednici stranke Ivan Anušić i Oleg Butković, HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier i nezavisni Miro Gavran, a navodno i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U anketama je daleko najbolje prolazio upravo Primorac.

Dragan Primorac je u Banjoj Luci 7. juna 1965., ljekar je i univerzitetski profesor, pedijatar subspecijalist medicinske genetike, ekspert iz forenzične genetike. Kako se navodi na njegovim stranicama, redovni je profesor na Penn State University, University of New Haven, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te medicinskim fakultetima Univerziteta u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Vršio je dužnost ministra nauke i obrazovanja u dvije Sanaderove vlade, od 2003. do 2009. godine. U HDZ je ušao 2007. godine, no izašao nedugo zatim. Trenutno je predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Na osnovu ovih podataka jasno je kako se radi o stručnjaku koji u naučnim krugovima ima veliki ugled. Primorac je poznat i kao sportista (smatra ga se jednim od pionira hrvatskog taekwondoa), dobrotvor koji gaji snažan demokršćanski imidž. Na čelu je udruženja koja je Šibensko-kninskoj biskupiji darovala tada najveći Gospin kip u Hrvatskoj, koji se nalazi na autocesti Zagreb-Split.

Afere u dva svijeta

No njegovu naučnu ali i političku karijeru ipak su obilježile brojne kontroverze.

Kako piše index.hr Primorac je bio u fokusu javnosti kada je harala panedmija Covida.

Bio je član Naučnog savjeta vlade. Govorio je kako bi prije booster doze bilo pametno provjeriti staničnu imunost. Tu uslugu u Hrvatskoj nudi jedino njegova klinika, što je koštalo 1080 kuna (289 KM), i to s popustom.

Njegovi kolege naučnica poput Bernarda Kaića to su proglasili nečim što je "totalno bezveze", dok je Boris Lenhard kazao da se ta tvrdnja može svrstati u red "pandemijskog marketinga i pandemijskih profitera".

Politička karijera Dragana Primorca bila je obilježena aferama, bio je ministar u vrijeme vlade Ive Sanadera, za kojega je jednom ustvrdio da ga je izigrao.

U intervjuu Obzoru je rekao kako nikad nije planirao ući u HDZ, kazavši kako ga je Sanader nagovorio obećanjem da će nakon izbora na scenu stupiti novi HDZ, s novim ljudima. "Iz stranke sam izašao jer su sva obećanja iznevjerena. Niti se dogodio novi HDZ niti su došli novi ljudi", rekao je tada.

Primorca je DORH teretio da je tadašnjeg direktora Zavoda za norme Dragutina Fundu 2008. poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac VW Touareg. Primorac je oslobođen optužbi, Fundi je dobio uslovnu kaznu.

Primorčeve afere aktualizirane su za vrijeme predsjedničke kampanje 2009. godine na kojima se Primorac natjecao kao nezavisni kandidat. Index je tada otkrio kako je Dragan Primorac imao staž hrvatskog branitelja od 1991. do 1995. godine iako je većinu tog vremena proveo izvan Hrvatske, odnosno u SAD-u.

Primorac bi očito trebao biti Plenkovićev čovjek koji bi trebao ugroziti Milanovića. Prije nekoliko godina Primorac je kritikovao upravo Plenkovića, bilo je to 2017. godine kad je Primorac rekao da bi on problem ustaške ploče u Jasenovcu riješio za dva dana, kazavši da je Hrvatska završila s ustaštvom.