Konferencija za medije
35

Macron nakon sastanka s Vučićem govorio i o litiju: Vidim koliko su strasti uzavrele, možemo pomoći Srbiji

V. K.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se u Beogradu na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te mu se zahvalio na gostoprimstvu u glavnom gradu Srbije.

Tim povodom Macron je rekao kako je sretan što se vratio u Srbiju.

"Sretni smo jer smo mogli da se vratimo ovdje, nakon moje prethodne posjete i koja mi je ostala u dirljivoj uspomeni. Želio bih da uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mjesto u EU. U posljednjih pet godina puno se toga promijenilo. Naše partnerstvo je doživjelo novi uzlet. Francuske preduzeća su se dugoročno angažovala na projektima kao beogradski metro, modernizacija aerodroma 'Nikola Tesla' ili saradnja u zdravstvu", naveo je.

Poručio je i kako je Evropi potrebna jaka Srbija.

"Imat ću čast da posjetim i kulturnu ustanovu u Novom Sadu. Kako da ne pomenem i olimpijske igre. Puno se toga dogodilo. Imamo puno tenzija i rat se vratio u Evropu s agresijom Rusije na Ukrajinu. EU i njene zemlje članice je potrebna jaka i demokratska Srbija. Srbiji je potrebna jaka i suverena EU kako bi branila njene interese. Srbiji je mjesto u EU i može odigrati važnu ulogu i da posluži kao primjer Zapadnom Balkanu", rekao je francuski predsjednik.

Osvrnuo se i na kupovinu borbenih aviona.

"Možemo zajedno konsolidovati stratešku autonomiju. To gradimo sa zemljama koje žele da se pridruže EU. Upravo izbor aviona Rafala je jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom. Gradimo našu odbranu i želimo da operativno budemo nezavisni", mišljenja je Macron.

Na kraju, Macron je govorio i o projektima koji se tiču rudarenja litija, ali i drugih ruda u Srbiji.

"Vidim koliko su strasti ovdje uzavrele. U Francuskoj imamo projekte u ovoj oblasti i važno je da vlade sarađuju kako bismo bili sigurni da projekti poštuju zaštitu životne sredine. Mi vam možemo pomoći, ali su sve odluke na Srbiji. Srbija donosi nezavisne odluke", zaključio je Macron.