Jasna poruka
295

Milanović: Dio država bivše Jugoslavije priznao je Palestinu, zašto Hrvatska šuti?

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u Zagrebu hrvatskim diplomatima da ne vidi razlog zašto Hrvatska ne bi priznala Palestinu.

"Cijeli niz država priznao je Palestinu, pa i dio država bivše Jugoslavije. Hrvatska šuti. Za mene je priznanje Palestine moralno pitanje i nema apsolutno nikakvog razloga i opravdanja da se palestinskom narodu ne prizna pravo na državu. Zašto Hrvatska šuti? Ne vidim razlog zbog kojega Hrvatska ne bi priznala Palestinu", rekao je Milanović.

Pored Bosne i Hercegovine od zemalja regiona Palestinu priznaju još Srbija, Crna Gora i Albanija, te Slovenija koja je to učinila u julu ove godine, dok to još nisu učinile Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosovo.

Kada je riječ o BiH i Palestini, naša zemlja je priznala ovu državu još 27. maja 1992 godine. Uspostava diplomatskih odnosa se desila svega nekoliko dana nakon što je naša zemlja primljena u UN.

SFR Jugoslavija je priznala Palestinu odmah nakon proglašenja 1988. godine, a Srbija kao pravni nasljednik bivše države je nastavila diplomatske odnose.

Armenija je posljednja zemlja koja je priznala Palestinu u junu. Krajem maja su Španija, Irska i Norveška također službeno priznale državu Palestinu, a početkom juna već pomenuta Slovenija.