Objasnio i kako
31

Milanović žestoko prozvao HDZ i naveo da su ih finansirali Rusi: "U kući obješenog konopac se ne spominje"

V. K.
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske te se između ostalog ponovo dotakao teme ruskog utjecaja u Hrvatskoj.

Tokom razgovora s novinarima, Milanović se osvrnuo na prijedlog o sudjelovanju Oružanih snaga Hrvatske u NATO aktivnostima za sigurnosnu podršku Ukrajini.

"Tu bi u principu priča s normalnim premijerom trebala završiti. Ovo je ratno djelovanje, tamo se planira i provodi rat. Svejedno je li u Wiesbadenu ili Kijevu. Znam to mjesecima, zna i Plenković i ovo laganje koje smo slušali je kulminacija jednog mindseta, ne možeš to ljudima uskraćivati. To je politička odluka", rekao je Milanović.

Pitao je i Plenkovića zašto žuri s ovom odlukom.

"Od jula do danas je samo devet od 30 država preuzelo obavezu. Gdje je žurba, zašto hrliš, momče? Američki izbori su za dvije sedmice, možda cijela stvar stane. Ta vrsta mahnitog insistiranja da se sad nešto tu, po svaku cijenu, svi koji su protiv su za Putina… To je štetno za Hrvatsku, to je nezrelo ponašanje. Pa nisam ja taj kojeg su finansirali Rusi, HDZ su finansirali Rusi 2014. i 2015. godine",mišljenja je Milanović.

Nakon toga, objasnio je svoju tezu o ruskom finansiranju HDZ-a.

"U kući obješenog konopac se ne spominje. Pa nemojte mi vi spominjati ruski novac. Znate kako je Rusija počela finansirati HDZ, i to nakon ruskog upada na Krim. Počelo je tako što sam ja dao državljanstvo Gariju Kasparovu. On je molio, tražio hrvatsko državljanstvo jer mu je ruski pasoš istekao i strah ga je ići u Moskvu. Koliko je to istina ili nije, ja nisam provjeravao, ali to je bio slavni šahist koji je među rijetkima zagovarao Hrvatsku. On je bio najglasniji kritičar Putina, normalno da im se nisam dopao, pa su krenuli finansirati HDZ. Ne spominji štrik, taj štrik u HDZ-u je ruski novac", govori zaključio je Milanović.